Visionsbild. Göteborgsfamiljens nya restaurangsatsning vid Stigbergstorget. Foto: Okidoki arkitekter

Grönt ljus för krogjättens projekt i Majorna

Den gula ikonbyggnaden på Stigbergstorget ska förvandlas till restaurang. Det är politikerna i byggnadsnämnden överens om och ger klartecken för ombyggnaden.

  • Publicerad 16:30, 23 apr 2021

Känslan är att huset har gått ner sig lite.

Kaparen, den ikoniska men numera tomma biografbyggnaden från 1940-talet, vid Stigbergstorget ska få nytt liv.

Det var en enstämmig politikerkör som på senaste byggnadsnämnden godkände bygglovet som tillåter att huset förvandlas till restaurang.

Tanken som lockar från vänster till höger är framför allt att hela platsen mår bra av ett nytillskott.

– Det är en väldigt bra plan för att få fler ögon i området som nu är ganska otryggt och ödsligt om kvällarna. Det kommer bli mer liv och rörelse som bidrar till tryggheten. Vi ser fram emot öppningen, säger Hampus Magnusson (M), ordförande byggnadsnämnden.

Han får medhåll från Socialdemokraternas Mats Arnsmar, ledamot i nämnden.

– Jag tror det kommer bli ett jättelyft för hela området och framför allt är det viktigt att huset används. Känslan är att huset har gått ner sig lite, säger han.

Krogjätte vill köpa ikonisk Majornabyggnad

Det är Avenyfamiljen, eller Göteborgsfamiljen som krogjätten nyligen döpte om sig till, som äger huset och står bakom restaurangplanerna.  

Byggnaden ingår i kommunens bevarandeprogram och den antikvariska förundersökningen visar att byggnaden är särskilt värdefull.

Den ligger också i ett område som är av riksintresse för kulturmiljön, vilket innebär att ändringarna ska ske varsamt.

Uppifrån. Foto: Okidoki arkitekter

Visste du att

....Kaparen var en biograf som slog upp sina portar första gången 24 februari, 1940. Biografen ritades av arkitekten Nils Olsson, hade 800 platser och fick sitt namn från kaparen Lars Gathenhielm på grund av närheten till Gathenhielmska huset.

Senare byggdes lokalerna om och 1984 flyttade Posten in. På 90-talet lades Posten ned för att efterträdas av en Konsumbutik som las ned i början av 2000-talet och lokalen stod därefter tom.

I maj 2008 flyttade matvarubutiken Lidl in i lokalerna, men redan 2009 stod lokalen åter tom. Senare gjort Lidl ett nytt försök men butiken stängdes igen. I dag står lokalerna tomma.

År 2020 köptes fastigheten av krogföretaget Avenyfamiljen.

Källa: Wikipedia

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Försvunna "Kassettmannen" funnen

Nöje Radiojournalist Peter Gropman har löst gåtan efter 30 år Kassetterna med reseskildringarna blev en följetong i P3:s "Morgonpasset" med Stefan Livh och Tomas Tengby som programledare på 90-talet. Men vem mannen bakom kassetterna var visste ingen. Nu är...onsdag 12/5 10:57

Krönikor

Tjulander: "Dagen alla fåglar flyger oss över huvudet"

Krönika Krönika Det är något visst med fåglar och människors fascination för dem. Jag har aldrig fattat grejen, ändå är jag barn till generationen som på minsta kvitter kan artbestämma fågeln och... tisdag 11/5 17:00

Konsumentfrågan

Så länge kan du få vänta på pengar när du ångrat ett köp

Konsument Konsument Får man verkligen höja priset på en vara från en dag till en annan och hur länge ska man behöva vänta på pengarna när man ångrat ett köp? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. fredag 9/4 13:20

Debatt

Bygg på de hårda ytorna och låt barnen ta plats

Debatt UTDÖMD Förskola Vilken chock och oro det blir för föräldrar och pedagoger när man får läsa att just vår förskola, Tunnlandsgatan 3, är utdömd och planeras rivas... lördag 1/5 13:00