Dyra vikarier. Var femte vikarie i grundskolan förmedlas av ett privat bemanningsföretag. Foto: Mostphotos

Grundskolan köper in vikarier för miljoner

Kommunens vikariepool räcker inte för att mätta grundskolans behov. I stället anlitas privata bemanningsföretag till en mycket högre kostnad. Förra året köptes vikarietimmar in för 27 miljoner kronor.

  • Publicerad 05:30, 31 jan 2022

Vi har fler vikarier än de privata, men det finns de som väljer att arbeta för privata bemanningsföretag.

Vikariesituationen på skolor och förskolor har varit ansträngd under pandemiåret 2021. Sedan i höstas har grundskolan behövt sätta in runt 500 vikarier varje dag.

Kommunen har en egen bemanningsenhet som förmedlar timvikarier till Göteborgs alla grundskolor. Men trots att det finns över 1 500 vikarier inskrivna i poolen räcker den inte till.

Istället tvingas kommunen dagligen att vända sig till privata aktörer.

Förra året förmedlades 58 000 timmar av privata bemanningsföretag, vilket motsvarar en kostnad på 27 miljoner kronor.

– Vi rekryterar hela tiden nya vikarier men inflödet är inte i förhållande till beställningarna på skolorna just nu, säger Kristin Perem, avdelningschef HR i Förvaltningsledningen.

Kostar mer

Att anlita skolpersonal via ett privat bemanningsföretag är avsevärt dyrare än att gå via kommunens egen vikariepool. En obehörig lärare från ett privat företag är ungefär 30 procent dyrare än en utbildad lärare från kommunens egen bemanningsenhet.

I snitt kostar oerfaren personal från en privat aktör 454 kronor, inklusive moms, i timmen. En behörig lärare via kommunen är en hundralapp billigare.

– Vi har använt oss länge av privata bemanningsföretag i staden. Vi har upphandlade sådana som fungerar som en buffert när vår egen bemanningsenhet inte kan leverera en egen vikarie, säger Kristin Perem.

En av fem

Direktivet till rektorerna ute på skolorna är att alltid göra en beställning via den kommunala vikariepoolen när någon ur den ordinarie personalen är sjuk. När bemanningsenheten inte får tag i någon ersättare, går frågan vidare till de privata aktörerna.

I dagsläget kommer var femte vikarie i grundskolan från en privat förmedling.

– Bemanningsenhet fungerar som den borde i sitt arbetssätt men antalet vikarier räcker inte till. Vi har fler vikarier än de privata, men det finns de som väljer att arbeta för privata bemanningsföretag.

Göteborgsnöje

Musikalartisten som vill värna om miljön

Nöje Anders Wängdahl. Aktuell med singel. Han har precis avslutat sitt engagemang i Göteborgsoperans "Kärlek skonar ingen". Nu är musikalartisten Anders Wängdahl aktuell med sin egen musik. Singeln "The end" beskriver han som en apokalyptisk...fredag 27/5 17:30

Krönikor

Påsken en tradition för göteborgarna

Krönika Tradition. Älskar äggjakt. Göteborgarna älskar påsken och särskilt äggjakten. Andra traditioner som påskeldar är också högst levande i Göteborg med omnejd.lördag 16/4 6:30

Debatt

"Sänk priset på kollektivtrafik – för allas skull"

Debatt Debatt. För dyrt att välja kollektivt fram för bilen. Man får ofta höra att man ska åka buss eller tåg istället för bil, men varför ska man göra det när det nästan kostar lika mycket? Det frågar sig artikelförfattaren.söndag 22/5 11:20