Göteborgs universitet får 11 miljoner för att hitta metoder för att rädda det hotade ålgräset. Foto: GU

GU får miljonbelopp för att rädda ålgräset

Ålgräset längs Västkusten är hotat men nu genomför Havs- och vattenmyndigheten, tillsammans med Europeiska havs- och fiskerifonden, en miljonsatsning för att rädda de viktiga ålgräsängarna.

  • Publicerad 12:44, 15 jun 2018

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

I södra Bohuslän har hela 80 procent av ålgräsängarna försvunnit de senaste tio åren. Ålgräset tjänar som en viktig uppväxtmiljö för fiskar och gör även bottnarna stabilare och vattnet klarare.

Ålgräsets försvinnande sedan 80-talet kan även kopplas till en ekonomisk förlust för Sverige på cirka 20 miljarder kronor då vi förlorar ålgräsets så kallade ekosystemtjänster.

Läs även: Beslutet: Amundön blir naturreservat

– Det är gamla synder i form av övergödning och överfiske som gjort att ålgräset skadats, säger Per Moksnes, forskare vid institutionen för marina vetenskaper och Havsmiljöinstitutet, Göteborgs universitet.

Ond cirkel

Där ålgräsdöden är som störst, från Nordre älv upp mot Uddevalla, har ålgräset fastnat i en ond cirkel. Bristen på ålgräs gör att lerbottnarna grumlar vattnet vilket hindrar solljuset att nå ned som är en livsviktig faktor för dem.

– De här bottnarna är egentligen perfekta för ålgräset men vi har sett att det finns en gräns för hur lite ålgräs det kan var innan de hamnar i den här onda cirkeln, säger Per Moksnes.

Läs även: Ålgräset i fokus när ministern besökte Göteborg

Elva miljoner till GU

Men nu tar Havs- och vattenmyndigheten, tillsammans med Europeiska havs- och fiskerifonden krafttag för att utveckla nya metoder som ska rädda ålgräset. Länsstyrelsen Västra Götaland och forskare på Göteborgs universitet får en summa på 11 miljoner kronor till ett nytt fyraårigt projekt.

– Först och främst vill vi skydda ålgräset som finns kvar för det är väldigt svårt och dyrt att få tillbaka det. Sedan det som är mera spektakulärt är att vi ska testa en ganska oprövad metod där man täcker bottnarna med sand för att stabilisera dem. Det kommer vi testa i laboratorium och på fältet men lyckas det här så kommer vi göra det på stor skala och då pratar vi flera hektar, säger Per Moksnes.

Hur bråttom är det?

– Sedan 80-talet har 80 procent försvunnit så det är bråttom men vi jobbar så fort vi kan.

Läs även: Flera nya naturreservat i Göteborg

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"För oss är det tydligt – välfärden måste sättas först"

Debatt Socialdemokraterna Välfärdsarbetarna utför några av de allra viktigaste arbetsuppgifterna vi har i samhället. De tar hand om våra barn och äldre, vårdar de sjuka och utbildar de unga. torsdag 2/7 10:21

KRÖNIKOR

Fransson: "En historisk höst väntar din lokaltidning"

Krönika Göteborg Direkts chefredaktör Joakim Fransson ser tillbaka på en tuff vår, men blickar samtidigt framåt mot en historisk höst.fredag 3/7 13:10

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11