Göteborgs universitet får 11 miljoner för att hitta metoder för att rädda det hotade ålgräset. Foto: GU

GU får miljonbelopp för att rädda ålgräset

Ålgräset längs Västkusten är hotat men nu genomför Havs- och vattenmyndigheten, tillsammans med Europeiska havs- och fiskerifonden, en miljonsatsning för att rädda de viktiga ålgräsängarna.

  • Publicerad 12:44, 15 jun 2018

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

I södra Bohuslän har hela 80 procent av ålgräsängarna försvunnit de senaste tio åren. Ålgräset tjänar som en viktig uppväxtmiljö för fiskar och gör även bottnarna stabilare och vattnet klarare.

Ålgräsets försvinnande sedan 80-talet kan även kopplas till en ekonomisk förlust för Sverige på cirka 20 miljarder kronor då vi förlorar ålgräsets så kallade ekosystemtjänster.

Läs även: Beslutet: Amundön blir naturreservat

– Det är gamla synder i form av övergödning och överfiske som gjort att ålgräset skadats, säger Per Moksnes, forskare vid institutionen för marina vetenskaper och Havsmiljöinstitutet, Göteborgs universitet.

Ond cirkel

Där ålgräsdöden är som störst, från Nordre älv upp mot Uddevalla, har ålgräset fastnat i en ond cirkel. Bristen på ålgräs gör att lerbottnarna grumlar vattnet vilket hindrar solljuset att nå ned som är en livsviktig faktor för dem.

– De här bottnarna är egentligen perfekta för ålgräset men vi har sett att det finns en gräns för hur lite ålgräs det kan var innan de hamnar i den här onda cirkeln, säger Per Moksnes.

Läs även: Ålgräset i fokus när ministern besökte Göteborg

Elva miljoner till GU

Men nu tar Havs- och vattenmyndigheten, tillsammans med Europeiska havs- och fiskerifonden krafttag för att utveckla nya metoder som ska rädda ålgräset. Länsstyrelsen Västra Götaland och forskare på Göteborgs universitet får en summa på 11 miljoner kronor till ett nytt fyraårigt projekt.

– Först och främst vill vi skydda ålgräset som finns kvar för det är väldigt svårt och dyrt att få tillbaka det. Sedan det som är mera spektakulärt är att vi ska testa en ganska oprövad metod där man täcker bottnarna med sand för att stabilisera dem. Det kommer vi testa i laboratorium och på fältet men lyckas det här så kommer vi göra det på stor skala och då pratar vi flera hektar, säger Per Moksnes.

Hur bråttom är det?

– Sedan 80-talet har 80 procent försvunnit så det är bråttom men vi jobbar så fort vi kan.

Läs även: Flera nya naturreservat i Göteborg

Göteborgsnöje

Hönöbo siktar mot Dalsland i ny roman

Nöje Bosse Norrhem målar med akvarellfärger i sin spänningsroman Bosse Norrhem har varit Göteborg trogen i över 40 år. Sedan ett par år är det Hönö, som gäller. Men nya romanen "Den enögde akvarellmålaren", ja, den utspelar sig i Dalsland.onsdag 14/7 7:36

Krönikor

Axelsson: Sill – från nödkost till högtidsmat

Krönika Tradition Den kanske mest ursvenska fisken vi har, sillen, har gjort en lång resa genom historien för att komma in i finrummet och bli en del av nästan alla våra högtider. torsdag 24/6 14:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Ta ett större ansvar för bostadsproblemen i Göteborg

Debatt Bo i Göteborg Det råder fortsatt stor bostadsbrist och klyftorna på bostadsmarknaden växer. Problemen med trångboddhet i socialt utsatta områden har blivit tydliga… torsdag 24/6 13:12