Andra vardagliga plastprodukter som sprider mikroplaster Foto: Therese Karlsson

GU-forskare: Här finns dolda mikroplasterna

Mikroplaster i fisk har fått stort utrymme i plastdebatten de senaste åren. Men nu visar forskare på Göteborgs Universitet vad som egentligen är viktigt att undvika.

  • Publicerad 15:52, 22 feb 2018

– Vi behöver diskutera plast ur ett helhetsperspektiv. Väldigt mycket fokus har hamnat på mikroplaster i individuella födoprodukter, exempelvis i fisk. Trots att vi egentligen utsätts för mycket större mängder mikroplaster i vår egen konsumtion av plast. Fisk är inte roten av problemet, säger Therese Karlsson på institutionen för marina vetenskaper.

LÄS MER: Mikroplast – ett miljöfarligt måste för klubbarna

De två forskarna vid Göteborgs Universitet Therese Karlsson och Bethanie Carney Almroth har tillsammans med två forskare från Danmark kommit med en ny studie kring plast. I studien vill man lyfta debatten om var vi egentligen ska lägga fokus på när det gäller mikroplaster, varifrån de kommer och hur vi får i oss dem.

– När man har gjort studier kring vad som påverkar hälsan rör det sig bland annat om olika sorters plastförpackningar där man ser att det läcker ut kemikalier i maten. Engångsmaterial och plastförpackningar är något som måste reduceras, säger Karlsson.

– Plast är faktiskt ett väldigt bra material men vi vill lyfta frågan kring den onödiga plastkonsumtionen. Engångsartiklar, slit och släng-produkter, överkonsumtionen av onödig plast måste dras ned, säger Bethanie Carney Almroth som forskar inom ekotoxikologi och miljövetenskap.

Plastpartiklar hittas överallt

Ett experiment som forskarna gjort har gjort visar på omöjligheter att undvika att få i sig plast i den vardagliga miljön. I experimentet har de tagit filtrerat vatten och ställt det på ett kontor. Efter fyra timmar har de jämfört vattenglaset från kontoret med ett glas med vanligt kranvatten, och sett att kontorsglaset vid varje försök har innehållit lika mycket eller mer plastpartiklar än kranvattnet.

LÄS MER: Inför Lucia: Glitterstopp i kommunen

– Det finns inga områden som är helt fria från plastpartiklar, det hittas överallt, säger Carney Almroth.

Vi får i oss plastpartiklar på olika sätt, genom att vi äter eller dricker det, andas in det eller får det på huden. Och att få i sig plastpartiklar är lätt hänt, eftersom det kan komma från saker vi använder oss av dagligen, bland annat kläder.

– Fleecetröjor släpper extra mycket men de flesta kläder släpper ut fibrer. Det är egentligen ganska svårt att komma ifrån.  Det vi vill att man kollar på är vilken sorts plast och vilka sorters kemikalier som används, säger de båda forskarna.

Vanliga vardagsartiklar som kan innehålla plast

Dricksvatten, Hudvårdsprodukter, Honung, kläder och salt.

Kemikalierna kan vara hormonstörande och i vissa fall cancerframkallande.

Mikroplast är ett samlingsnamn för små, små plastfragment (1 nm till 5 mm).

Källa: Therese Karlsson/Bethanie Carney Almroth
 

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Så gör du om du swishat fel

Konsument Gäller ångerrätt på nätauktion och hur gör jag om jag skickat pengar till fel person? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. torsdag 3/9 16:37

DEBATT

GOW och Emigranternas hus vädjar till staden

Skriver öppet brev till kommunstyrelsen och kulturnämnden Nästa år fyller staden 400 år och att fira stadens födelsedag och framför allt dess människor i både nutid och dåtid är i sig självt en kulturmanifestation, ett hyllande av människans skapande på den...torsdag 27/8 11:52

KRÖNIKOR

Tjulander: Gör som gymnasieskolan – håll till höger

Krönika. Göteborg Direkt har kartlagt hur gymnasieskolorna hanterar pandemin under skolstarten. Något som vi borde ta efter i samhället i stort menar artikelförfattaren. måndag 14/9 16:45

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11