Studie. Anhöriga vittnar om sorgen under corona i en ny sociologisk undersökning. Foto: Mostphotos

GU-forskare studerar döden under coronavåren

En gammal mamma som dött ensam på äldreboendet. Födelsedagar som inte blev firade, farväl och försoning som inte blev av. Nu vittnar anhöriga om sorgen under corona i en ny sociologisk undersökning.

  • Publicerad 05:00, 6 sep 2020

De flesta har en bild av hur en värdig död ska se ut. De närmsta ska finnas vid den döendes sida, hålla hennes hand och förklara sin kärlek. Lyssna på de sista andetagen.

Under det senaste halvåret har alla dessa föreställningar ställts på ända. På grund av coronapandemin har besökare varit bannlysta på äldreboenden och familjer har splittrats. Många äldre har avlidit ensamma utan närvaro av sina barn och barnbarn.

– Anhöriga berättar om hur de blivit utestängda helt eller släppts in för sent. Några har inte ens kunnat närvara vid begravningen av sina äldre familjemedlemmar, berättar Cathrin Wasshede, forskare vid Institutionen för sociologi och arbetsvetenskap i Göteborg.

Pilotstudie om distans

Tillsammans med kollegan Sofia Björk har hon inlett en pilotundersökning om hur anhöriga har upplevt restriktionerna i samband med Covid-19. Forskarna är särskilt intresserade av vad distansen till nära och kära betyder för relationer och omsorg i livets slutskede. Kan det till och med vara så, att isoleringen orsakat några av dödsfallen, som en av deltagarna i undersökningen skriver?

– Majoriteten av dem som hittills har svarat på enkäten uppger att de inte har kunnat ta farväl av sina döende föräldrar och mor- och farföräldrar, vilket varit väldigt plågsamt för dem, berättar Cathrin Wasshede.

Letar deltagare

Nu efterlyser sociologerna fler deltagare till enkäten för att få en bredare förståelse för vad distanseringen har betytt för människors relationer. Dessutom gör de djupintervjuer med flera av respondenterna. Studien är godkänd av Etikprövningsmyndigheten och kommer ligga till grund för en kommande forskningsansökan och en publikation i höst.

– Om vi får tillräckligt stort underlag kanske vi kan se ett mönster. Vi vill till exempel studera om klass, ekonomiska resurser eller etnicitet har haft någon betydelse för hur mycket de närmaste har kunnat träffa sina döende anhöriga, säger Cathrin Wasshede.

Vill du delta i enkäten?

KLICKA HÄR

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Så gör du om du swishat fel

Konsument Gäller ångerrätt på nätauktion och hur gör jag om jag skickat pengar till fel person? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. torsdag 3/9 16:37

DEBATT

"Rädda verksamheterna i Kommersen"

Debatt: Miljöpartiet Nu hotas Cykelköket och Solidariskt Kylskåp i Kommersen vid Masthuggskajen. De måste räddas skriver en rad miljöpartistiska politiker. tisdag 22/9 11:56

KRÖNIKOR

Tjulander: Gör som gymnasieskolan – håll till höger

Krönika. Göteborg Direkt har kartlagt hur gymnasieskolorna hanterar pandemin under skolstarten. Något som vi borde ta efter i samhället i stort menar artikelförfattaren. måndag 14/9 16:45

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11