Social medier påverkar ungas hälsobild. Foto: Mostphoto

GU: Sociala medier påverkar ungas hälsobild

Sociala medier är en källa till inspiration och information om mat. Men för många innebär det ett oönskat utseende- och viktfokus. Det påverkar ungas hälsobild visar en ny avhandling vid Göteborgs universitet.

  • Publicerad 05:23, 4 maj 2018

Många ungdomar kommunicerar och söker information om mat och hälsa på sociala medier. I vissa fall kan det vara en styrka att exempelvis få socialt stöd av andra med övervikt och fetma.

– Ofta är detta också kopplat till kroppsvikt. Behandling av exempelvis barnfetma rör sig mot att lägga tydligare vikt vid patienters perspektiv. Därför behövs mer information kring hur ungdomar som genomgår behandling för fetma kan använda sociala medier för hälsorelaterade ändamål, säger avhandlingens författare Christopher Holmberg.

Men matbilder kan även innebära ett oönskat utseende- och viktfokus. Enligt Christopher Holmberg uppgav ungdomarna i studien att de i bland får inspiration för matlagning och recept. Men ungdomarna upplevde också att missvisande information och reklaminnehåll på internet gjorde det svårt att hitta tillförlitlig information.

– De beskrev och visade att i sina sociala nätverk möttes de av matbilder på kaloririka livsmedel från andra användare, vilket de beskrev som negativt för deras viktkontroll då de blev sugna att äta den maten som presenterades.

Studien visade även att en majoritet av ungdomars matbilder på Instagram presenterade mat med mycket kalorier som bakverk och läsk. I nästan hälften av alla bilder förekom det även livsmedelsrelaterade reklam och logos, som Coca-Cola.

Fakta studien

Avhandlingen Food, body weight, and health among adolescents in the digital age: An explorative study from a health promotion perspective.

har genomförts inom EpiLife, Göteborgs epidemiologiska centrum för forskning om samspelet mellan mental och fysisk hälsa i ett livsloppsperspektiv.


 

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG