Göteborgs konstmuseum

Barbro Östlihn. New York ImprintMed ett konsekvent och målmedvetet måleri gjorde Barbro Östlihn sig ett namn i New Yorks konstvärld på 1960-talet. Nu visas hennes monumentala målningar för första gången i Göteborg.

Pågår till 25 september 2022.

Play: videokonst ur samlingenI Play: videokonst ur samlingen får besökare en möjlighet att bekanta sig med denna del av museets samling i en större presentation. Utställningen erbjuder en inblick i de senaste 20 åren av videokonst från Göteborgs konstmuseum, samtidigt som den inbjuder till att reflektera över den rörliga bildens roll i det konstnärliga skildrandet av vår egen samtid.

Pågår till 6 november 2022.

Vincent van Gogh:Olivskog, Saint-Rémy i fokusNu kan publiken på Göteborgs konstmuseum åter se Vincent van Goghs målning Olivskog, Saint-Rémy. Verket visas i en fokuserad presentation som berättar mer om resultatet av det stora internationella forskningsprojektet som målningen har ingått i.

Pågår tills vidare.

Göteborgs Konsthall

Nina Bondeson med Kom in,sa hon – mitt rum är en storms ögaSeparatutställning med den Göteborgsbaserade konstnären Nina Bondeson. Utställningen är den hittills mest omfattande presentationen av hennes 40-åriga konstnärskap och livsgärning och består av nya målningar och objekt, samtidigt som de tar spjärn mot utvalda tidigare verk.

Pågår till 4 september 2022.

Världskulturmuseet

Viva Mexico!I Mexiko är det förflutna evigt levande, sägs det. Här har traditioner blandats och omformats under tusentals år. ¡Viva México! visar Mexikos mångfacetterade ursprung och traditioner en utställning som rymmer både kamp och mod, dödskallar och blommor.

Pågår till 9 januari 2023.

Göteborgs Naturhistoriskamuseum

Lökskal och skrot – hur kläder får sin färg

Färger är inte alltid vad många tror. Vissa fåglar kan till exempel skapa färg genom olika reflekterande egenskaper i fjädrarna istället för med färgskapande biologiskt material. Tio högstadieklasser från Östersund till Lund har skapat underlaget till utställningen.

Pågår till 31 augusti 2022.

Röhsska museet

Migration – Föremålens färdvägarDesign migrerar som idéer, material och produkter. I utställningen Migration – Föremålens färdvägar framträder andra perspektiv på museets historiska samlingar.

Pågår till 28 augusti 2022.

Göteborgs stadsmuseum

Augusta Lundin – Sveriges första modehusAugusta Lundin (1840–1919) förde det franska modet till Sverige och har gått till historien som skaparen av landets första riktiga modehus. Utställningen visar upp mer än 50 enastående plagg från Augusta Lundins ateljé från 1880-tal till 1930-tal, däribland Selma Lagerlöfs 70-årsklänning och ett flertal kreationer från Blanche Bondes garderob.

Pågår till 23 september 2023.

Swedish Music Hall of FameGöteborgStadsmuseet fortsätter att sätta ljuset på Göteborgs unika musikliv och historia. I en skärmutställning på museets innergård presenteras artister som Karin Dreijer, Håkan Hellström, Nationalteatern, Broder Daniel, Doris med flera, som alla blivit invalda i Swedish Music Hall of Fame.

Pågår till 30 december 2023.

400 år av nöd och lustUpplev en stad i rörelse, dramatiska berättelser och ikoniska föremål i våra fyra basutställningar om Göteborgs historia, från 1600-talet till idag. En tidsresa från mysteriet med det medeltida silverhjärtat till världens första Volvo. 

Permanent utställning.