Göteborgs Konstmuseum. Barbro Östlihn. New York Imprint, installationsbild. Utställningen pågår till 25 september. Foto: Hossein Sehatlou

Guide: Det här händer på Göteborgs museer i sommar

Sol och bad i all ära. Men semestern är även ett perfekt tillfälle att upptäcka Göteborgs museer. Här är ett urval aktuella utställningar.

  • Publicerad 10:00, 10 jul 2022

Göteborgs konstmuseum

Barbro Östlihn. New York Imprint
Med ett konsekvent och målmedvetet måleri gjorde Barbro Östlihn sig ett namn i New Yorks konstvärld på 1960-talet. Nu visas hennes monumentala målningar för första gången i Göteborg.

Pågår till 25 september 2022.

Play: videokonst ur samlingen
I Play: videokonst ur samlingen får besökare en möjlighet att bekanta sig med denna del av museets samling i en större presentation. Utställningen erbjuder en inblick i de senaste 20 åren av videokonst från Göteborgs konstmuseum, samtidigt som den inbjuder till att reflektera över den rörliga bildens roll i det konstnärliga skildrandet av vår egen samtid.

Göteborgs Stadsmuseum. Karin Dreijer, Doris, Nationalteatern och Broder Daniel är några Göteborgsartister som presenteras i utställningen på Stadsmuseets innergård i sommar och höst. Foto: Foto: Ninja Hanna/TT/ Fredrik Sandberg/Sjöbergs Bildbyrå

Pågår till 6 november 2022.

Vincent van Gogh:
Olivskog, Saint-Rémy i fokus
Nu kan publiken på Göteborgs konstmuseum åter se Vincent van Goghs målning Olivskog, Saint-Rémy. Verket visas i en fokuserad presentation som berättar mer om resultatet av det stora internationella forskningsprojektet som målningen har ingått i.

Pågår tills vidare.

Göteborgs Konsthall

Nina Bondeson med Kom in,
sa hon – mitt rum är en storms öga
Separatutställning med den Göteborgsbaserade konstnären Nina Bondeson. Utställningen är den hittills mest omfattande presentationen av hennes 40-åriga konstnärskap och livsgärning och består av nya målningar och objekt, samtidigt som de tar spjärn mot utvalda tidigare verk.

Göteborgs Konsthall. Nina Bondeson, Come in she said. Foto: Foto: Courtesy of the artist

Världskulturmuseet. Utställningen Viva Mexico! pågår fortfarande. Foto: Beatrice Törnros

Världskulturmuseet. Viva Mexico! Foto: Beatrice Törnros

Pågår till 4 september 2022.

Världskulturmuseet

Viva Mexico!
I Mexiko är det förflutna evigt levande, sägs det. Här har traditioner blandats och omformats under tusentals år. ¡Viva México! visar Mexikos mångfacetterade ursprung och traditioner en utställning som rymmer både kamp och mod, dödskallar och blommor.

Pågår till 9 januari 2023.

Göteborgs Naturhistoriska
museum

Lökskal och skrot – hur kläder får sin färg

Färger är inte alltid vad många tror. Vissa fåglar kan till exempel skapa färg genom olika reflekterande egenskaper i fjädrarna istället för med färgskapande biologiskt material. Tio högstadieklasser från Östersund till Lund har skapat underlaget till utställningen.

Pågår till 31 augusti 2022.

Röhsska museet

Migration – Föremålens färdvägar
Design migrerar som idéer, material och produkter. I utställningen Migration – Föremålens färdvägar framträder andra perspektiv på museets historiska samlingar.

Pågår till 28 augusti 2022.

Göteborgs stadsmuseum

Augusta Lundin – Sveriges första modehus
Augusta Lundin (1840–1919) förde det franska modet till Sverige och har gått till historien som skaparen av landets första riktiga modehus. Utställningen visar upp mer än 50 enastående plagg från Augusta Lundins ateljé från 1880-tal till 1930-tal, däribland Selma Lagerlöfs 70-årsklänning och ett flertal kreationer från Blanche Bondes garderob.

Pågår till 23 september 2023.

Swedish Music Hall of Fame
Göteborg
Stadsmuseet fortsätter att sätta ljuset på Göteborgs unika musikliv och historia. I en skärmutställning på museets innergård presenteras artister som Karin Dreijer, Håkan Hellström, Nationalteatern, Broder Daniel, Doris med flera, som alla blivit invalda i Swedish Music Hall of Fame.

Pågår till 30 december 2023.

400 år av nöd och lust
Upplev en stad i rörelse, dramatiska berättelser och ikoniska föremål i våra fyra basutställningar om Göteborgs historia, från 1600-talet till idag. En tidsresa från mysteriet med det medeltida silverhjärtat till världens första Volvo. 

Permanent utställning.

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

"Ombildningar borde vara en icke-fråga"

Debatt Att Göteborgs politiker gör ombildningar av hyresrätter till en valfråga vittnar om bristande förmåga att ta itu med de större frågorna, skriver Mikael Larsson och Simon Vajedi, för Medborgerlig...onsdag 3/8 8:47