Förstahandskontrakt här? Det kan vara tufft, men vi hjälper dig med några tips om du saknar år av kötid på Boplats. Foto: Mostphotos

Guide: Så jagar du förstahandskontrakt i Göteborg

Att hitta hyreslägenhet i Göteborg är ingen lätt match och den berömda Boplats-kön bara sväller. Hur GÖR man egentligen för att haffa förstahandskontrakt utan flera års kötid innanför västen? Här samlar vi några konkreta tips, och några göteborgare berättar om hur de fick sin lägenhet.

  • Publicerad 08:00, 25 feb 2017

Det finns faktiskt en del saker att testa om du inte har tid att vänta i flera år på ett förstahandskontrakt via Boplats, där nästan 200 000 vid årsskiftet var registrerade som bostadssökande.

Ett tips som många lyfter när frågan kommer på tal: kontakta privata hyresvärdar som inte hyr ut den vägen. Och ja, det händer faktiskt att man får förstahand på den vägen.

Det säger bland annat Aidin Zandian, ordförande för organisationen jagvillhabostad.nu, som vänder sig till bostadssökande 18-35-åringar, en av grupperna som har svårt att ta sig in på bostadsmarknaden.

– Egentligen tycker vi att alla värdar ska hyra ut via den kommunala kön, det blir rättvisare och inte så godtyckligt. Men vi försöker sprida ordet om att söka via privata värdar, alla känner inte till det, säger han.

På sin hemsida tipsar organisationen om flera privata värdar i Göteborg, och det finns även andra sidor där det går att hitta liknande listor. Vissa vill att man ringer eller gör ett personligt besök, eller hör av sig via snigelpost.

Att skriva ett brev är en bra början, tycker Aidin Zandian.

– Tänk lite som till en jobbintervju, gör inte ett massutskick. Skriv lite kort om dig själv och vad du är intresserad av, säger han.

Han hoppas på att hyresmarknaden ska bli flexiblare i hela landet och att fler kommuner satsar på så kallade kompiskontrakt, något som även diskuterats i Göteborg.

– Man har börjat med det i Stockholm på vissa öronmärkta bostäder och det innebär att man kan samsöka, en modell kan innebära att man får slå ihop två personers kötid. Bådas inkomst räknas också, tidigare har ju kommuner inte fattat att två kompisar kan bo ihop, säger han.

Här under kan du läsa våra samlade tips, samt om hur några göteborgare fått tag på sitt förstahandskontrakt.

Tipsen att ha koll på

hyresratt.nu listar privata hyresvärdar i Göteborg, samt information om hur man bäst kontaktar respektive värd.

jagvillhabostad.nu har en liknande (även den matig) lista. Under fliken "tips för bostadssökande" hittar du även exempel på ansökningsbrev till privata värdar.

– Skriv ett brev och skicka till alla privata värdar du hittar. Att ringa och följa upp kan också vara en bra idé. Motivera varför du är en bra hyresgäst och vill bo just där, säger Aidin Zandian.

– Blocket. Lägg ut en annons om att du söker bostad, några av alla som GöteborgDirekt varit i kontakt med har fått förstahandskontrakt genom att hyresvärdar tagit kontakt den vägen.

– Mer Blocket. Håll utkik efter annonser där folk hyr ut en del av sin bostad. Många har lägenheter med egen ingång och på det viset kan man åtminstone ha chans på mer långvariga kontrakt.

– Facebook. Låt alla veta att du söker, kontakter är guld. Se även till att gå med i de stora grupperna för bostadssökande i Göteborg, exempelvis "Bostad Göteborg" och "Bostad att hyra i Göteborg".

– Börja bospara. Om du sparar hos exempelvis HSB kan man få förtur på hyresrätter.

– Bli en pendlare. Testa att söka bostad i kranskommunerna.

– Sist men inte minst: ställ dig i kö på Boplats. Man vet aldrig när den kötiden kan komma till användning. Passa på att även ställa dig i Stockholms motsvarighet om du har det minsta sug efter den stan.

Fler bra tips? Hör gärna av dig till oss på redaktion@goteborgdirekt.se!

Visa merVisa mindre

Bojan Maric, 28 år, ingenjör

"Just nu bor jag inneboende i väntan på att flytta in i min lägenhet som jag fått i Härlanda. Jag har varit på Boplats i fem år och sökt ganska aktivt under ett år, men allt jag kan få ligger lite utanför. Kontraktet jag fått nu är via min kompis flickvän. Hennes familj äger ett antal fastigheter runtom i stan. Jag har ringt runt väldigt mycket till olika värdar utan resultat. Nu frågade jag om hon kunde hjälpa mig med ett gott ord och det var det som krävdes."

Visa merVisa mindre

John Pettersson, 32 år, stödassistent

"Mitt första förstahandskontrakt fick jag samma dag som jag fyllde 24. Min mamma var och fikade med sin sambos kompisar och ringde mig. Jag fick prata med en ytligt bekant till henne som var en privat hyresvärd. Han ville hyra ut en tvåa till mig, det var bara en slump. Nu bor jag också i ett förstahandskontrakt, i Sannegårdshamnen. Min flickvän hade bott länge i Familjebostäder och vi bytte internt till en ny lägenhet när vi flyttade ihop."

Visa merVisa mindre

Pernilla Kamph, 35, butikssäljare och projektkoordinator

"Jag hyrde i andra hand och när jag bott i lägenheten en natt så kontaktade hyresvärden mig om att jag bodde där utan lov. Jag kontaktade dem och förklarade att jag inte blivit informerad om det. Hyresvärden bad mig att skicka ett handskrivet brev med anställningsavtal, referens och en motivering kring varför jag trivdes i området och var en bra hyresgäst. Efter tre månader fick jag min egen hyresetta. Min lägenhet ligger i Lunden."

Visa merVisa mindre

Christoffer Andersson, 35, PTP-psykolog

"Jag bor i en stiftelseägd korridor i ett gammalt sjuksköterskehem i Vasastan. Det var via en vän som jag hörde om detta, alla som pluggar vårdyrken eller jobbar inom vården får söka bostad här. Jag hade ingen kötid på Boplats och ringde föreståndaren, hon sa att de flesta ville flytta in i september, vid terminsstart. Jag sa att jag kunde flytta in på en gång och några veckor senare fick jag mitt rum. Det är delad toalett men jag har eget pentry i rummet."

Visa merVisa mindre

Erika Hedman Bergström, 34, radioproducent

"Jag bor i Landala. Det var en kompis som tipsade om en stiftelse som har en egen bostadskö. Den hade varit stängd ett tag för det var så många sökande, men var öppen en period då. Man registrerade sig och angav vilka områden och typ av lägenheter man var intresserad av. Det gick ett år tror jag innan vi fick erbjudandet på lägenheten som vi bor i nu."

Göteborgsnöje

Hon gillar våldsamheter i Göteborgsmiljö

Nöje I slutet av 2021 kom debutromanen, thrillern "Syndoffer" i Göteborgsmiljö. Nu är Jeanette Bergenstav aktuell med sin andra bok i serien om journalisten Jennifer Sundin.måndag 3/10 13:59

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Västra Götalands arbetsgivare borde skryta om tjänstepensionen

Debatt 27 september - Tjänstepensionens dag Nio av tio tycker att det är viktigt att arbetsgivaren erbjuder tjänstepension när de byter jobb – ändå nämner få arbetsgivare det i sina anställningsintervjuer. De arbetsgivare i Västra Götaland som...tisdag 27/9 13:00