We Can Do It. Är en affisch som framställdes 1943 av J. Howard Miller. Den återupptäcktes under 80-talet och användes för att bland annat framföra feministiska budskap. Foto: Sten-Åke Stenberg/Wikipedia

Guide: Så maxar du kvinnodagen i Göteborg

På Internationella kvinnodagen 8 mars uppmärksammas ojämställdhet och kvinnors situation över hela världen. I Göteborg bjuds det på en rad olika aktiviteter med kvinnan i fokus. Här har vi listat några.

  • Publicerad 08:11, 8 mar 2019

QUIZ: Här är Göteborgskvinnorna du borde ha koll på!

De lyfter fram 1000 historiska kvinnor

DEMONSTRATION

VAD: Demonstrera med 8:e MarsKommittén för bland annat; Sex timmars arbetsdag. Dela på jobben. Hela lönen, halva makten. Krossa, krossa, krossa patriarkatet. Alla världens kvinnor, solidaritet. Den som flyr har inget val. Ingen människa är illegal.

VAR: Samling kl 17.30 på Gustav Adolfs Torg.

FÖRELÄSNING

VAD: Kvinnor tar plats- arkitekter i 100 år. Öppen föreläsning om forskningsprojektet ”Kvinnor tar plats – arkitekter i Göteborg 1920-2020” där Gunilla Linde Bjur låter kvinnliga arkitekter som varit med och format staden de senaste hundra åren komma till tals.

VAR: Chalmers Lärandetorg, Kuggen, Lindholmsplatsen 1. Klockan 11.30-12.30
 

KONST

VAD: Öppen visning: Kvinna, kropp och konst. Kvinnans kropp har ofta fungerat som symbol för något helt annat, och ibland som feministiskt slagträ.

VAR: Göteborgs Konstmuseum. Klockan 16.00-16.45. Entré: vuxna 60 kr (Årsbiljett 100 kr). Fri entré för unga under 25 år.

FÖRSVARSMAKTEN

VAD: Försvarsmakten uppmärksammar internationella kvinnodagen och informerar om hur det är att tjänstgöra i organisationen. Trots ett framgångsrikt jämställdhetsarbete har Försvarsmakten mycket kvar att göra för att bli en jämställd arbetsplats.

VAR: Köpcentrum Högsbo 421. Klockan 14 och 18.

TJEJZON

VAD: Tjejzonen skapar forum för lyssnande på Göteborgs Centralstation. I en fysisk Tjejzon får besökare på Göteborgs Centralstation ta del av unga tjejers upplevelser för att uppmärksamma psykisk ohälsa bland dem.

VAR: Göteborgs Centralstation.

SAMTAL, STATEMENT & BOKMÄSSAN

VAD: Bokmässan Göteborg, Teg Publishing och Mondial annordnar ett gemensamt event med Emma Knyckare och Annah Björk i samtal med Oskar Ekström, programchef för Bokmässan. DJ: Demonika.

VAR: Göteborgs Litteraturhus. Klockan 18.00 - 22.00

MINGEL

VAD: Internationella kvinnodagen-mingel i Västra Hisingen. Under kvällen blirdet usik med Mama Sadia, fotoutställning, kvinnodag-frågesport, dansworkshop och mycket mer.

VAR: Medborgarkontoret Västra Hisingen, Vårväderstorget 4. Klockan: 15 –18

KNYTKALAS

VAD: GRL PWR (Angereds största kvinnoforum) anordnar en kväll av föreläsare, poesi, dans mm. Det blir ett knytkalas där du bör ta med mat / snacks för att delta.

VAR: KultorAtom, Angered. Klockan 17 - 21

MUSIK OCH TEATER

VAD: 8 mars-konsert med:

Hen Ingvarz, ett dansbandskaos som löser upp normer, regler och allt du trodde att du visste om livet i allmänhet och dansband i synnerhet.
Maud Lindström, feministisk visrock´n roll som är vass och berörande, vacker och ful, rolig och djupt allvarlig, men alltid modig, anspråksfull och angelägen.
Slynkören, Göteborgs stökigaste kör.
Parian och Karavan, persisk dans och musik.
Carolina Näsman, Musikalartisten, sångerskan och kvällens konferencier lotsar publiken mellan de olika akterna.

VAR: Frölunda kulturhus, stora salen. Klockan 18.30. Servering med rättigheter. Entré 80 kr.

KURS I SJÄLVSKYDD

VAD: Kurs i självskydd för tjejer och kvinnor med mera på öppet hus på Bergsjögården.

VAR: Bergsjögården. Öppet hus för alla klockan 15 -20. Kurs klockan 17-19 (endast tjejer/kvinnor)

SJÄLVFÖRSVAR

VAD: En gratis introduktionskurs i funktionellt självförsvar anpassat för kvinnor i alla åldrar. Kursen består av både teori och praktik och riktar sig till Kvinnor/Tjejer i ALLA åldrar!

VAR: CRUDO & GBGMMA, Dagjämningsgatan 2, Kortedala. Klockan 18.00

BIOFILM

VAD: Maj Wechselmann och Ebba Witt-Brattström har tillsammans gjort ett stort dokudrama om Moa Martinson – som de själva säger det: ”Vår första #metoo.” Moa Martinsson - Landsmordern.

VAR: Hagabion. Klockan 20.00 - 22.10

DANS

VAD: MEETING PLAYS och CAFÈ SOL bjuder till fest med sång och dans. Knytkalas.

VAR: Orkanen, Godvädersgatan, Norra Biskopsgården. Klockan: 18 - 21.

FEST

VAD: Ladyfest annordnar tillsammans med Klubb Wonderland en fest på Hoki Moki, i vad de kallar jämställdhetens anda och glans.

VAR: Hoki Moki, Erik Dahlbergsgatan 3. Klockan: 22 –03

QUIZ

VAD: Specialpass AW med quiz om kvinnor! Med Power musik av kvinnliga artister och en härlig quiz för att starta en perfekt Fredag! Alla är välkomna oavsett kön!

VAR: Angered Arena. Klockan: 16:30

8 MARS. På Internationella kvinnodagen 8 mars uppmärksammas ojämställdhet och kvinnors situation över hela världen. Foto: Mostphoto

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG