Guide: Så maxar du kvinnodagen i Göteborg

På Internationella kvinnodagen 8 mars uppmärksammas ojämställdhet och kvinnors situation över hela världen. I Göteborg bjuds det på en rad olika aktiviteter med kvinnan i fokus. Här har vi listat några.

  • Publicerad 18:00, 7 mar 2020

Här spelar kvinnorna huvudrollen

Internationella kvinnodagen. Uppmärksammas 8 mars varje år för att lyfta frågor om ojämställdhet och kvinnors situation världen över. Foto: Wikipedia/ Mostphotos

DEMONSTRERA

VAD? Delta i 8:e marskommitténs årliga demonstration på internationella kvinnodagen! Arrangören välkomnar alla som vill demonstrera under parollen – Tillsammans mot patriarkatet

VAR? Samling klockan 13.00 Gustav Adolfs Torg, Avmarsch 13.30 mot Götaplatsen.

**************************************************************************************************************
 

VAD? Delta i Ung Vänsters 8 mars-demonstration: Nej till all sexuell exploatering!

VAR? Samling i Bältespännarparken klockan 15.00.

SE PÅ FILM

VAD? Hagabion anordnar 8:e mars-evenemang och visar tre nya filmer.

Visningen av Delphine and Carole, en dokumentär om ett feministiskt videokollektiv i 70-talets Frankrike, följs dessutom av ett samtal om feministiskt filmskapande med doktorand i filmvetenskap från Göteborgs Universitet.

VAR? Hagabion. Info om tider här.

**************************************************************************************************************

VAD? Bio Roy uppmärksammar kvinnodagen med bland annat Viva La Vida är ny dokumentär som belyser två sidor av den världsberömda mexikanska konstnärinnan – Frida Kahlo.

VAR? Bio Roy, Kungsportsavenyn 45. Info om tider här.

TRÄFFA FÖRSVARSMAKTEN

VAD? Försvarsmakten uppmärksammar internationella kvinnodagen och informerar om hur det är att tjänstgöra i organisationen. Trots ett framgångsrikt jämställdhetsarbete har Försvarsmakten mycket kvar att göra för att bli en jämställd arbetsplats.

VAR? Göteborg, Nordstan, Hemköps entré, klockan 12-15.

GÅ PÅ OPERAN

VAD? Göteborgs Operan bjuder på en återupptäckt verk av Nadia Boulanger. Hon var pedagog åt många av 1900-talets mest berömda tonsättare. På Internationella kvinnodagen, framförs hennes enda opera La ville morte – för andra gången någonsin. 

VAR? Stora Scenen, klockan 18. Mer info här.

BESÖK BLÅ STÄLLET

VAD? Blå stället bjuder på ett späckat 8 mars-event med flera punkter:

Tal av Leila Ali Elmi, Angeredsbo och riksdagsledamot. Ann Ighe, ekonomihistoriker vid Göteborgs universitet. Britta Eriksson, Blå Ställets Vänner. Gruppen Solidaritet med Ayotzinapa.

Upptränande av Mexikanska föreningen Mexicas (dans)|Kinesiska Föreningen Kang Le Hua Ren (dans) Cissi-föreningen (dans) | DJ Vanessa Ansah fyller dansgolvet med tunga beats.

Utställningar av: Mujeres - Carlos Atenas | Black History Month - samlingsutställning.

VAR? Blå stället i Angered. Mer info här.
 


 

NJUT AV KONSTEN

VAD? Göteborgs Konstmuseum bjuder på visningen Kvinna, kropp och konst. Det handlar om att kvinnans kropp har alltid varit laddad inom konsten. Ofta har den fungerat som symbol för något helt annat och ibland som feministiskt slagträ.

VAR? Göteborgs Konstmuseum. Info om tider här.

************************************************************************************************************** VAD? I Hammarkullens konsthall pågår nu en fotoutställning Vi möts i paradiset av Ikram Abdulkadir. Passa på att se den på internationella kvinnodagen!

VAR? Hammarkullen konsthall finns i Hammarkullens underjordiska spårvagnshållplats. Linje 4, 8, 9. Mer info här.

**************************************************************************************************************

MISSA INTE FÖRESTÄLLNING & KONSERT

VAD? Frölunda Kulturhus uppmärksammar återigen internationella kvinnodagen. I år bjuds på bland annat föreställning och konsert. Det blir Feardom av Camilla Ekelöf som beskriv som ”Ett feministiskt verk där frågor kring kropp, frihet och den andres blick lyfts till ytan””

Och en Joni Mitchell-hyllning med Erik Björksten och Sofia Assarsson:

”Joni Mitchell har en unik roll som låtskrivare, sångare och producent men även som stark kämpe för jämställdhet och ett rättvist samhälle. Här presenteras väl valda låtar ur Joni Mitchells stora repertoar i ett varierat program med musiken i fokus.”

VAR? Frölunda Kulturhus. Info om tider här.

GÅ PÅ FEMINISTISK TEATERFESTIVAL

VAD? Kampen fortsätter efter 8 mars med bland annat en feministisk teaterfestival med ett fullspäckat program med båda föreställningar, workshops, en dock-konsert och work-in-progress-visningar.

VAR? Kajskjul 46,nära Chapmans torg, 13- 15 mars.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"Våld i nära relation under pandemin"

Debatt. Det är kärva tider i världen och det är kärva tider för var och en av oss. Vi rekommenderas isolering, försiktighet och social distansering. Att arbeta hemma och ha digitala träffar är vanligt men...lördag 23/5 15:00

KRÖNIKOR

Jernberg: Så lyckas du med videomötet

Retorik. I coronans spår med mycket hemmaarbete och social distansering har videomötena blivit mer regel än undantag. Perfekt tycker en del, svårt tycker andra. måndag 25/5 12:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57