Hallå där…. Einar Hansson arkitekt, stadsguide och författare till boken Göteborg till fots – trottoarturism och spårvägssafaris.

Hur kom det sig att du skrev en guidebok för Göteborg?

Jag har vandrat sedan jag var barn. Under arkitektstudierna på Chalmers upptäckte vi fina gamla stadsdelar som var rivningshotade. Då såg vi poängen med att visa upp stadens kulturhistoriska värden. Vi gjorde en anarkistisk guidebok på 80-talet som blev väldigt omtalad. Nu var det dags för något nytt, det finns inga böcker om Göteborg som bjuder på vandringar på det här sättet.

Boken innehåller 15 turer till fots, med spårvagn, buss och båt. Rekommenderar du någon särskild vandring?

– Det är fantastiskt att ge sig iväg med spårvagnarna till Angered och gå i skogarna och runt sjöarna där.

– Vill man hellre vara mer centralt men inte just i innerstan finns turerna i Gamlestaden, Kville och Stigbergstorget. Det är där man lär känna staden som bäst, i avslappade stadsdelar med gatuliv, kaféer och gamla hus.

https://www.goteborgdirekt.se/nyheter/vandrar-garna-pa-brottets-bana/repsdB!hJ92D7POHCZ5COWzMuBJiw/

– Och det är alltid roligt att gå längs Mölndalsån i den gamla industristadsdelen Gårda alldeles intill evenemangsområdet. Gårdas kulturhistoria är häftig. Sedan har nog inte alla gått längs havet från Önnered till Långedrag och upptäckt fiskehamnen i Fiskebäck.

Boken täcker många spännande platser. Finns det områden som är underskattade att turista i eller upptäcka?

– Jag brukar framhålla Gamlestaden. Där får man mäktig industrihistoria, mycket av det internationella Göteborg med gamla SKF, spännande kulturer, restauranger och marknaderna i Kviberg och Bellevue. Fortsätter man lite längre bort öppnar den gröna staden upp sig i Bergsjön. Att ge sig ut en bit med spårvagn kan ge mycket.

Vad får man lära sig och upptäcka om man följer boken?

– Vi har försökt göra den så bred som möjligt – modernt och gammalt, spårvagnar och båtar. En överblicksbok för både gamla och nya göteborgare. Går man exempelvis omkring i Kville möter man en levande stad, massa historia och man märker vad som är på gång. Boken förmedlar både minnen som stan bygger på och det levande vardagslivet med mötesplatser

Trottoarturism är väldigt talande och fint. Hur kom du på ordet?

– Det handlar om att stan är spännande. Min fru Margareta hittade på ordet och vi kände direkt att det var rätt. Trottoarturism och spårvägssafaris är vardagen för göteborgarna i regn, snö och sol, men så kan man också göra upptäcktsfärder och möta staden och människorna.

https://www.goteborgdirekt.se/nyheter/goteborgshistorien-ur-alla-perspektiv/repseA!J2pzoeOPq0QfATSnYULzg/