Korsvägen. Framkomligheten på korsvägen påverkas då Västlänksstationen Korsvägen ska byggas. Foto: Magnus Binnerstam

Guiden: Här är projekten som påverkar trafiken 2019

Flera stora projekt som kommer påverka Göteborgs trafik inleds i år och som trafikant blir det viktigare än någonsin att hålla sig uppdaterad. Här är guiden till trafikåret 2019.

  • Publicerad 08:13, 4 feb 2019

Foto: Mostphotos

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Utvecklingen av Göteborg fortsätter och 2019 blir ett år då flera infrastrukturprojekt påbörjas – projekt som kommer påverka framkomligheten i staden för alla trafikanter.

De som väntas ha störst påverkan på trafiken är bland annat underhållet av Älvsborgsbron som inleds i mars, stabiliseringen av Delsjövägen – inleds om drygt en månad, nedsänkningen av E45 som pågår parallellt med byggnationen av Hisingsbron och byggnationen av Västlänkens station Korsvägen.

– Det ska ju även utföras arbeten på spårvagnsnätet både vid Korsvägen och Allén vilket påverkar kollektivtrafiken. Arbetet med det nya hotellet och badet söder om Liseberg kommer ju också igång. Enkelt skulle man kunna säga att Korsvägen är ett område som man bör undvika om man inte har ärenden dit, säger Bertil Hallman, trafikanalytiker på Trafikverket.

Nu gräver sig Västlänken in i Liseberg

För att hantera och planera den ökade mängden projekt som påverkar framkomligheten samarbetar Trafikverket, Göteborgs Stad och Västtrafik genom ett forum kallat KomFram Göteborg.

– Här träffas parterna och koordinerar projekten innan de startat för att få dem att inte krocka. Genom det här samarbetet kan vi få väldigt bra information till trafikanterna.

Nu ska det bli bättre rull vid Gullbergsstrand

Ett stort projekt och ingrepp i trafiken som Trafik Göteborg ser som ett lyckat exempel, sett till att nå ut med information och minimera påverkan, var förra årets avstängning av Götatunneln.

– Det var en diger uppgift att försöka omfördela de 30 000 bilisterna som dagligen färdades genom tunneln och vi kunde se att vi fick förlängda restider, framför allt på lederna. Känsligheten i systemet blev större – blev det en störning utöver kunde det bli effekter där man fick en förlängd restid men inte annars. Vi såg också att vi kunde styra om trafikanternas körvanor och 80 procent kände till enkelriktningen i förväg, säger Magnus Vennersten vid Trafik Göteborg.

Nu förändras trafiken på Falutorget

Kort sagt blir 2019 ett år där man som trafikant bör hålla sig uppdaterad om trafikläget för att undvika huvudvärk på väg till och från jobbet eller skolan. Det gör du enklast via Göteborg Direkts "Trafiken minut för minut", Trafik Göteborgs hemsida eller Västtrafiks app Reseplaneraren.

Nyhet: Följ göteborgstrafiken minut för minut

Korsvägen är ett område som man bör undvika.

Projekt som påverkar trafiken 2019

Älvsborgsbron: Underhåll inleds i mars. Förberedande arbeten förväntas inte ha någon större påverkan på trafiken då dessa kommer ske på nätter och helger. Dock kommer trafiken påverkas mer då tre körfällt blir två under 14 veckor somrarna 2019, 2020 och 2021 med start vecka 24.

Delsjövägen: Avstängning för stabilisering inleds i mars. Sträckan mellan Skårsgatan och Storagårdsgatan påverkas. Arbetet väntas vara klart hösten 2019.

Centralenområdet: Nedsänkning och överdäckning av E45. Det omfattar Gullbergstunneln, Gullbergsmotet och Falutorget. I november 2019 står det norra tunnelröret klart vilket innebär att sträckningen mellan Stationsmotet och Falutorget förändras. Trafiken kommer då delvis att ledas genom ett av de nya tunnelrören.

Hisingsbron: Byggnation och leverans av stål kommer göra att delar av Gullbergs strandgata stängsav under sex månader.

Korsvägen: Framkomligheten påverkas då Västlänksstationen Korsvägen ska byggas. Ytterligare två körfällt försvinner i norrgående riktning på Södra Vägen. Cyklister och gångtrafikanter kommer ledas om.

Haga/ Vasabron: Rosenlundsbron stängs för biltrafik i mars och Vasabron väntas öppna i juli.

Brobygge. Underhåll av Älvsborgsbron väntas starta i mars. Foto: Bianca Flach

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"Våld i nära relation under pandemin"

Debatt. Det är kärva tider i världen och det är kärva tider för var och en av oss. Vi rekommenderas isolering, försiktighet och social distansering. Att arbeta hemma och ha digitala träffar är vanligt men...lördag 23/5 15:00

KRÖNIKOR

Jernberg: Så lyckas du med videomötet

Retorik. I coronans spår med mycket hemmaarbete och social distansering har videomötena blivit mer regel än undantag. Perfekt tycker en del, svårt tycker andra. måndag 25/5 12:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57