Guiden: Så får du en grannare gran än grannen

Julgransförsäljningen är redan i full gång men hur tidigt ska man egentligen köpa sin julgran. Det och mycket mer reder trädgårdsmästaren Kent Börjesson ut här.

  • Publicerad 13:00, 15 dec 2018

Varje år säljs cirka tre miljoner julgranar i Sverige, cirka 2,8 miljoner av dem är odlade i Sverige medan 400 000 är importerade främst från Danmark men även Holland och Tyskland är stora producenter.

Men långt från alla vet hur de tar hand om sin gran på bästa sätt. Hur långt i förväg bör man köpa den och ska man ha socker i vattnet?

Kent Börjesson har jobbat som trädgårdsmästare i närmare 40 år och kan det mesta om träd och växter han mötte upp Göteborg Direkts reporter på Nilssons plantskola i Kullavik för att räta ut alla frågetecken kring det traditionsenliga trädet.

Var ute i tid

Julgransförsäljningen är redan i full gång trots att det fortfarande är ett tag kvar till jul och du kan själv vara lika tidigt ute när du ska köpa granen så länge du sköter den rätt.

– Är man ute i tid har man större chans att hitta en fin gran och den får längre tid på sig att anpassa sig till klimatet inomhus, säger Kent Börjesson och fortsätter:

– Man kan säga att granen går i ide på vintern, fotosyntesen stannar av och tar man då in den direkt riskerar man att chocka den. Det bästa är att ta in granen i garaget i en hink vatten och låta plastnätet sitta på så länge som möjligt för det förhindrar avdunstning från granen och håller den fuktig längre.

– Ett varningstecken när du köper gran är lätt hängde grenar; det betyder att den är uttorkad.

Läs mer från Kent: Så gör du bästa klippet i din trädgård

Vårda din gran

När du väl fått in granen i garaget börjar vårdandet. En viktigt regel är att göra en ny snittyta för att granen ska kunna ta upp vattnet. Såga av en bit av stammen och karva av lite bark ned till.

– Tänk tulpan, för alltid när man köper tulpaner ger man dem en ny snittyta för att de ska kunna tillgodogöra sig vattnet. En annan viktigt sak man bör göra är att ibland duscha granen med en vanlig sprayflaska för att förhindra avdunstning vilket i sin tur förhindrar att den torkar ut.

Sockervatten eller inte

Det finns många olika knep för att få granen att må bättre inte minst när det kommer till vad granen helst vill dricka.

– Jag har hört folk som har i allt från, socker till whisky i julgransfoten – man får gärna motbevisa mig men enligt mig duger vanligt vatten utmärkt.

Vilken sorts gran väljer du?

– Jag har inte så mycket till övers för julen men måste jag välja så blir det gammeldags rödgran, avslutar Kent Börjesson.

Artikeln publicerades första gången 9 december 2017.

Rödgran eller Kungsgran?

Rödgranen är den "vanliga" granen. Den kräver lite mer underhåll men doftar mycket mer än en kungsgran. Dock tenderar den att barra mer.

Kungsgranen behöver man inte pyssla lika mycket med men den doftar väldigt lite, den är också dyrare än rödgranen.

Läs artikeln på vår webb göteborgdirekt.se eller i vår app så kan du se ett filmklipp där Kent utförligt beskriver skillnaden mellan Kungsgran och Rödgran.

Visa merVisa mindre

Vi är GBG

    Vi är GBG