Premiärer. September är fylld av premiärer. "Oliver!" på Göteborgsoperan, "Lång dags färd mot natt" på Stadsteatern och "Dr Jekyll och Mr Hyde" på teater Jaguar. Foto: Lennart Sjöberg/Ola Kjelbye/Lina ikse

Guiden: Så hittar du rätt i Göteborgs nöjeshelg

September är en intensiv premiärmånad för teater, shower och musikaler. Den här helgen är späckade med nya uppsättningar – från Stadsteatern, Göteborgoperan, Kajskjul 8 till Teater Jaguar. Så Timo Räisänen som stänger Lisebergs livescen för i år.

  • Publicerad 12:02, 13 sep 2019

På Liseberg

Vad: Timo Räisänen har sedan han lämnade Håkan Hellströms band som både musiker, låtskrivare och producent satsat på en blomstrande solokarriär. Nu firar han 15 år som soloartist och 20 år som artist. Något han gjort hela året med konserter och shower. När han nu stänger Lisebergs livescen är det för en renodlad konsert med extra allt.

Var: Liseberg, Stora scenen.

När: Fredag 13 september, 20.00.

Info: Hittar du här!

Show för dansbandssugna:

Vad: Lasse Stefanz roar och underhåller tiotusentals i Sverige med sin dansbandsmusik och med sångaren Olle Jönsson i spetsen, bandets förre trummisen som nu lagt trumstockarna åt sidan. Senaste gruppen gästade Göteborg var på Lisebergs Polketten som just dansband. Men vid detta besöket blir det annorlunda. "De första ljuva åren" är en show som bjuder på tillbakablickar, intervjuer av Thomas Deutgen och anekdoter från bandets rika karriär.

Var: Kajskjul 8.

När: Fredag 13 september, 18.00 (dörrarna öppnas), lördag 14 september, 18.00 (dörrarna öppnas).

Info: Hittar du här!

Dramaklassiker

Vad: Eugene O'Neills pjäs "Lång dags färd mot natt" hade premiär tre år efter hans död, 15 år efter att den skrevs och spelades för första gången i världen på Dramaten 1956. Från start blev den hyllad och har senare kommit att bli en klassiker i teaterhus över hela världen. Nu är det åter dags för en uppsättning i Göteborg med Claes Månsson, Anna Bjelkerud, Fredrik Evers, Eric Ericson och Josefin Ljungman i huvudrollerna.

Var: Göteborg stadsteater.

När: Premiär fredag 13 september, 19.00.

Info: Hittar du här!

Musikalpremiär:

Vad: "Oliver" är musikalen baserad på Charles Dickens klassiska roman "Oliver Twist" från 1838. En uppgörelse med fattig- England i allmänhet och tillståndet av armod i London i synnerhet. I dansaren och koreografens Fredrik Benke Rydman bjuds det upp till en livfull och storslagen musikal med 60 personer, varav 30 barn, på scen.

Var: Göteborgsoperan.

När: Premiär 14 september, 18.00.

Info: Hittar du här!

Premiär med kluven identitet

Vad: "Dr Jekyll och Mr Hyde" är en kittlande och skrämmande roman av Robert Louis Stevenson, en av de första om att utforska människans psyke. Torben Sigelius Kulin har skrivit pjäsen, där han också ensam har huvudrollen i, med premiär på intima Teater Jaguar. Spelas för en publik från årskurs 9 och uppåt. Regissör är Viktoria Folkesson.

Var: Teater Jaguar.

När: Premiär 14 september, 19.00.

Info: Hittar du här!

Vi är GBG

    Vi är GBG