Gratis. Förra sommaren deltog 80 000 barn i 2000 aktiviteter. Foto: Mostphoto.

Guiden: Sommarlovet i Göteborg

Alla barn har rätt till roliga lov. Det är målet när Göteborgs Stad tillsammans med föreningslivet satsar på gratis sommarlovsaktiviteter för fjärde året i rad. Här listar vi några skojiga aktiviteter.

  • Publicerad 11:17, 14 jun 2019

Teater, kojbygge, läger, resor, taekwondo, film, cirkus och allsång. Listan på sommarlovsaktiviteter är lång. För fjärde året i rad satsar kommunen tillsammans med föreningslivet på att alla barn och unga i Göteborg ska ha ett roligt och meningsfullt sommarlov.  

– Det är viktigt att erbjuda gratisaktiviteter för de barn som inte har råd eller av andra orsaker inte har möjlighet till en meningsfull fritid, säger Mari Fräki, Utvecklingsledare Kulturskolan Angered och samordnare av lovaktiviteter, Angered.

14 miljoner i statsbidrag

Gemensamma satsningar för hela Göteborg är exempelvis ett HBTQ-läger och en dans pop-up som har workshops på olika platser i staden.

Tack vare att ett statligt bidrag från Socialstyrelsen på 14 miljoner kronor till hela kommunen kan fler aktiviteter erbjudas och förhoppningen är att det ska bidra till en mer jämlik stad.

– Pengarna gör att verksamheter kan prova nya aktiviteter och göra saker i mycket större skala än vad som annars varit möjligt, till exempel har vi valt att stödja projekt som rör sig över staden och skapar nya kontaktytor för barn och unga, säger Anna Luther, projektsamordnare Sommarlovssatsningen Göteborgs Stad.

Ger lugnare områden

Sommarlovsaktiviteterna är inte bara roliga utan bidrar även till att det blir lugnare i flera områden.

– När vi har utvärderat kan man se att det blir mer oroligt i stadsdelen om barn inte har något att göra för att verksamheter stänger, säger Maria Fräki.

Håll koll på Göteborg.se

Alla sommarlovssatsningar är samlade på Göteborg Stads webbsida.

Förra året deltog cirka 80 000 barn och unga på omkring 2 000 olika aktiviteterna runt om i Göteborg.

Sommarlov i Göteborg - ett urval:

För tid, plats, info och fler aktiviteter, läs här:Sommarlovssatsningen eller här: Göteborgs kalendarium

Kultur 4ür Göteborg, för 12–15 år.
Häng med och uppträd på ett gäng scener runt om i Göteborg under juni månad. För tider om mer information: www.kultur4goteborg.org eller på Facebook.

Cirkus workshop med Cirkus Unik, från 6 år
Prova på cirkus på olika platse i Göteborg. Kom och lär dig akrobatik, pyramider, att gå på lina, jonglering och kanske luftakrobatik. Mer information om tider: Elin Lutke, 072-971 60 60, info@cirkusunik.se.

Street Games Summer Tour, för alla

Alla åldrar Prova på-aktiviteter som lokala föreningar erbjuder. Provar man tre aktiviteter får man gratis fika och vid sex aktiviteter får man en Streetgames t-shirt eller ett par shorts helt gratis! Kom precis som du är. Mer information: www.streetgames.se, Hanna Johansson, 070-926 58 82, hanna.johansson@vgidrott.se och Beata Gullberg, 070-926 57 75, beata.gullberg@vgidrott.se.

Pop Up Dans GBG, för 10–15 år -
Häng med runt i staden, prova på olika dansstilar. Träffa grymma danslärare och massa nya kompisar. Häng kvar efter och ät gratis mellanmål. Sista veckan ses vi på Göteborg Culture Festival i Trädgårdsföreningen.

Häst-fest, från 3 år
Saga och pyssel där du kan skapa din egen sommarhäst. 17 juni kl. 14–16, Positivparken, Positivgatan 7

Graffiti på Bergsjöfamet, från 9 år
För fritids, föreningar och större grupper krävs föranmälan. Färg och skyddsutrustning ingår. Kontakt: Magnus Wickberg, 072-539 63 23. 17–18 juni kl. 11–15 och 19–20 juni kl. 14–18, Bakom P-huset på Saturnusgatan,

Tre lådcyklar kommer lastade – cykelevent med Kapten Kryp, alla åldrar
Kom och prova på hur enkelt det är att transportera saker eller lösa vardagens logistik med hjälp av pedalkraft. Kapten Kryp tar också med sig sin Krypomobil, en cykel som alltid är rustad för nya äventyr. Kontakt: Denise Gelotte,denise.gelotte@kultur.goteborg.se eller ava.johansson@kultur.goteborg.se. 2 juli kl. 11–15, Askimsbadet, Askims badväg.

Sommarbrunch, årskurs 6–9.
Vi kommer ha öppet café på respektive mötesplats där ungdomarna kan komma och äta sommarbrunch. Efter brunchen hittar vi på gemensamma aktiviteter. Kontakt: Valon Shabani, 031-366 51 90, 072-733 71 50 och Björn Halvorsen 072-255 83 63. 5 juli kl. 10–12, Vårvindensfritidsgård, Daggdroppegatan 3.

Sommarboken, för 8–12 år.
I år med det temat; Under ytan. Du som kommer får en boklåda eller bokpåse som du kan proppa full med böcker som du kan läsa eller lyssna på i halvlek, på stranden eller i hängmattan. Allt du lånar får extra lånetid, över hela det lååånga sommarlovet. Vi hjälper dig att hitta spännande och rolig sommarläsning och det bjuds på smarrig fika.

Aktivtiteter på olika bibliotek runt om i Göteborg.

Sommarlov i nordost - ett urval:

Hammarkullens Parklek: Till Parkleken kan man komma om man är 6-9 år, eller yngre med sin familj.
Ponnyridning: 13/6, 28/6, 9/8 kl. 13-15
Pop-up-bygglek: 4/7, 11/7, 18/7 kl. 13-16,

Street Games Angered: 15 Juni – 24 Augusti befinner sig Street Games i olika bostadsområden och har olika idrotts- och kulturaktiviteter.

Angered Sommarfestival och Talangjakt:
Under måndag till torsdag vecka 26 åker Angereds Sommarfestival och Talangjakt ut på turné. Varje dag besöks olika platser i stadsdelen och på varje plats bjuds det på grill, DJ, aktiviteter och Talangjakt. Du som är mellan 13-20 kan anmäla att du vill ställa upp i Talangjakten. För anmälan, mer information och kontakt: lovgardet.fritidsgard@angered.goteborg.se

Hjällbo Fritidsgård: Under olika datum i sommar anordnar Fritidsgården Hemmaplan i Hjällbo grill på gården, pingisturnering, fysiska aktiviteter och mycket mer.

Guts – En mötesplats för tjejer i Angereds Centrum: I sommar anordnar GUTS diverse aktiviteter för unga tjejer i stadsdelen, såsom Liseberg, paddling i Vättlefjäll och Picknick-häng i Slottsskogen.

Kulturhuset Blå Stället:  Det blir massvis med roliga saker som pyssel, teater, parkour, dans, konstkollo med mera.Sommarprogram på hemsida:

KulturATOM Ungdomssatsningen: KulturATOM Ungdomssatsningen är till för dig 15-20 år. Vi finns i Angered Centrum och vårt fokus riktar sig mot ungdomsdrivna projekt.
Beach Party: Fest full av sommarkänsla! Dj och danstävlingar.
Askimsbadet – eftermiddag den 18 juni
Sunny Vibez: Unga dansare arrangerar en danstävling i Azaleadalen Slottsskogen, för att lyfta upp denna dansstil som har blivit mer och mer populär. 2/7 klockan 17:00-21:00

G.I.A – Verksamhet för HBTQ personer: G.I.A kommer under West Pride (v 24) bemanna tältet West Pride Ung, med aktiviteter för unga av unga.

Kulturskolan Angered: Under två sommarveckor anordnar Kulturskolan Angered dagligen sommarfrukost för hela familjen. Följt av kreativ verkstad, workshops i dans, teater och poesi. Varje vecka avslutas på fredag eftermiddag med festligheter såsom grill och Öppen scen med Mobila Kulturskolan. I sommar under v. 27 och 28.

Fler platser som anordnar sommarlovsaktiviteter under Sommarlovssatsningen i stadsdelen: Minimix och Mixgården i Hammarkullen. Lövgärdet, Bergum och Gårdstens Fritidsgård

Håll utkik på sociala medier och på Göteborgs stads Kalendarium.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"Våld i nära relation under pandemin"

Debatt. Det är kärva tider i världen och det är kärva tider för var och en av oss. Vi rekommenderas isolering, försiktighet och social distansering. Att arbeta hemma och ha digitala träffar är vanligt men...lördag 23/5 15:00

KRÖNIKOR

Jernberg: Så lyckas du med videomötet

Retorik. I coronans spår med mycket hemmaarbete och social distansering har videomötena blivit mer regel än undantag. Perfekt tycker en del, svårt tycker andra. måndag 25/5 12:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57