Covid. Gurgeltesterna är på väg till Göteborgs skolor. Foto: Direktpress

Gurgeltesten redo för Göteborgs skolor

Flera kommuner erbjuder redan nya gurgeltest som ska underlätta smittspårning bland elever. Under onsdagen får även Göteborgs första skolor tillgång till de efterlängtade testerna.

  • Publicerad 05:30, 8 sep 2021

Många föräldrar och elever har väntat på att skolorna ska börja erbjuda det smidigare testet för att utesluta covid-19 vid lindriga symptom.

Alla kommuner i regionen har nu fått tillgång till de så kallade gurgeltesterna och på många platser är man redan i gång. Under förra veckan gjordes 465 gurgeltester i länet.

– Sahlgrenska Universitetssjukhuset har gjort ett jättejobb med att packa testkitten och under de senaste två veckorna har gurgeltest levererats till samtliga kommuner i Västra Götaland. Nu ligger ett stort ansvar på alla kommuner att komma igång med det här så snabbt som möjligt, säger Per Sikora, provtagningssamordnare Västra Götalandsregionen i ett uttalande.

Första leveranserna redo

Göteborg har legat steget efter men från och med onsdag, 8 september börjar gurgeltesterna skickas ut till stadens skolor. Det bekräftar Nils Kaiser, samordnare covid-19 vid grundskoleförvaltningen för GöteborgDirekt.

Men vilka skolor som får de första leveranserna är oklart i nuläget, enligt Kaiser.

Nu erbjuder skolorna covid-test till elever

Fördelarna med gurgeltesterna är flera.

– Testet har god tillförlitlighet och det är enkelt att göra. Det förenklar för barn och föräldrar och snabbar på smittspårningen. Den som tagit ett pcr-test med en pinne i näsan vet att det kan vara en ganska obehaglig upplevelse. Genom att låta skoleleverna gurgla en steril koksaltlösning, alltså vanligt saltvatten, så blir det mycket skonsammare att testa sig för covid-19, säger Per Sikora.

Så går testet till:

Gurgeltesterna används endast då det finns misstanke om smittspridning på en skola. När smitta upptäcks ska skolorna kunna dela ut hemtestet till elever som behöver provtas. Men den som har symtom på smitta ska fortfarande gå till en vårdcentral för provtagning.

♦ I testkitet ingår ett rör med 4 milliliter steril koksaltlösning och ytterligare ett tomt rör som ska lämnas in. En liten tratt medföljer dessutom.

♦ Saltlösningen gurglas i munnen och blandas med saliven i 3×5 sekunder innan man sen spottar ut vätskan i det tomma provröret med hjälp av en medföljande tratt.

♦Röret försluts sedan och skickas för analys, skolan ska informera om vilken vårdcentral provet ska lämnas till.

Källa: VGR

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Gessle samlar Roxette-gänget för nytt album

Nöje Höstturné med unpluggedspelningar Sommaren succé med unpluggedkonserter vid hotell Tylösand har gett mersmak för Per Gessle. I höst åker han på turné. I november kommer han med sitt band till Lorensbergsteatern. GöteborgDirekts Kai...söndag 12/9 16:00

Krönikor

Axelsson: Sill – från nödkost till högtidsmat

Krönika Tradition Den kanske mest ursvenska fisken vi har, sillen, har gjort en lång resa genom historien för att komma in i finrummet och bli en del av nästan alla våra högtider. torsdag 24/6 14:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

MP: "Satsa på förbättrad elevhälsa"

Debatt Debatt. Skola Under coronapandemin har många av våra barn och unga känt sig isolerade och ensamma. För de som redan innan pandemin hade det jobbigt... torsdag 16/9 15:00