Gustav cyklar 20 mil i veckan för att klara vardagen

För 18-åriga Gustav Forest, som har autism, intellektuell funktionsnedsättning, ADHD och tics är motionen livsviktig. Ute på sina milslånga cykelturer och promenader mår han som bäst. Nu hotas hans välfungerande vardag när han blir av med sin personliga assistans.

  • Publicerad 05:30, 21 jan 2021

Det är som att rata allt vi har byggt upp under snart fem år.

Bekymrad. Gustavs mamma, Maria Forest, oroar sig för att Gustavs livskvalitet ska försämras när han blir av med sin personliga assistans. Foto: Johanna Roos

Alltid ute. Gustav Forest och hans personliga assistent Johan Kollén upplever Göteborg tillsammans varje dag. Foto: Johanna Roos

Gustav Forest tar sats och springer med långa, snabba steg rakt ut på den snötäckta kajen vid gamla färjelägret i Färjenäs. Framför honom tonar Älvsborgsbron upp sig och i motsatt väderstreck skymtar Eriksbergskranen mellan nybyggda hus.

De kyliga januarivindarna och snön verkar inte bekomma varken honom eller hans personliga assistent, Johan Kollén. De är vana.

Oavsett väder är de dagligen ute på milslånga vandringar eller cykelturer.

Johan och de andra assistenterna försöker variera turerna och gå eller cykla i olika stadsdelar varje dag, men Majorna och Eriksberg är de stora favoriterna.

Från hemmet i Påvelund i Västra Göteborg kan han och assistenten cykla till Gunnebo Slott, Lilleby i Torslanda, Mölndal eller Särö, promenera till Redbergsplatsen eller Järntorget.

Kräver kunskap

För Gustav, som har autism, ADHD, en intellektuell funktionsnedsättning och tics är fysisk aktivitet helt avgörande för att kunna fungera i vardagen, något som möjliggörs av hans personliga assistenter.

Han varken pratar eller kommunicerar på andra sätt och om han inte får komma ut kan frustrationen ta sig uttryck i våldsamma beteenden, som riskerar att skada både honom själv och omgivningen.

Det ställer höga krav på den som ansvarar för honom.

– Har man inte den ingående kunskapen om hur man ska hantera honom kan det bli riskfyllt. Han är dessutom väldigt snabb och uthållig och som assistent måste man ha rätt fysik för att orka, säger hans mamma Maria Forest.

Nekas assistans

Därför kom det som en chock när stadsdelsnämnden i Västra Göteborg i början av december avslog familjens begäran om fortsatt personlig assistans.

Enligt nämndens bedömning är inte Gustavs hjälpbehov av den omfattningen som krävs.

Man har därför beslutat att ta bort assistansen, som idag omfattar över hundra timmar i veckan, för att istället bevilja alternativt stöd – till exempel avlösning och ledsagning enligt LSS.

– Det är som att rata allt vi har byggt upp under snart fem år. Tack vare hans personliga assistenter har vi äntligen hittat ett sätt som ger honom livskvalitet och hälsa och det tar dom ifrån oss.

Ska överklaga

Efter den sista februari vet de inte vilken typ av stöd han kan förväntas få. De har inte heller fått svar på om hans nuvarande assistenter istället kan bli ledsagare.

– I dagsläget får vi bestämma vem vi vill anställa, men utan assistans kan kommunen skicka den de tycker passar.

Nu planerar familjen att överklaga beslutet.

– Gustav kan inte göra så mycket annat än att vara ute och motionera långa pass och det vill vi kunna ge honom. På helgerna är vi ute så mycket vi kan, men med jobb och flera barn är det svårt att få tiden att räcka till, säger Maria Forest.

Vi är GBG