2,1 miljoner svenskar gymmar – det är störst andel i hela Europa, enligt Svenska Dagbladet. Trots det slänger vi varje år bort närmare 3 miljarder kronor på oanvända gymkort. För höga träningsambitioner efter långa ledigheter kan vara orsaken till det ekonomiska träningssvinnet, skriver tidningen.

På Friskis & Svettis, Göteborgs största idrottsförening med 14 anläggningar och närmare 41000 medlemmar, saknar man de inaktiva medlemmarna som i Göteborg och landet i stort uppskattas till runt 35 procent.

– Ja, vi vill självklart att medlemmarna ska använda sina träningskort. Vi har ju plats och instruktörer för dem, säger försäljningschef Johan Sommarin.

Men att det köps många gymkort runt årsskiftet beror endast delvis på nyårslöften. Arbetsgivarnas friskvårdsbidrag spelar in.

– Friskvårdsbidraget är naturligtvis jättebra. Men samtidigt gör det att gymkortet inte svider i plånboken. Och det du får gratis uppskattar du kanske inte alltid, säger Johan Sommarin.

Att sätta för höga mål i samband med att man köper sitt gymkort ställer också till det för många nybörjare.

– Bestämmer man sig för att träna fyra gånger i veckan så blir det ett mål som är svårt att hålla i längden. Och missar man då ett par gånger så tappar man kanske lusten. Och det kan vara svårt att komma igen efter exempelvis en förkylning, säger Johan Sommarin.

Friskis & Svettis har återkommande kampanjer där de kontaktar medlemmar som inte checkat in på någon av träningsanläggningarna på länge.

– Har du inte besökt oss på 6-8 veckor kommer det i regel en påminnelse. Samtidigt vill vi inte ge medlemmar dåligt samvete. Vi vill hjälpa folk att hitta lagomläget.

Samtidigt som många väljer att inte utnyttja sitt träningskort alls så finns det också en liten klick göteborgare som tränar allt mer.

– Gruppen som tränar intensivt och besöker oss ofta växer för varje år. Det är en livsstil, säger Johan Sommarin.

Skulle Friskis & Svettis medlemmar utgöra ett tvärsnitt av andelen icke-aktiva gymkortsägare i Sverige innebär det att 735 000 svenskar tillsammans slänger iväg 2,9 miljarder kronor årligen, enligt Svenska Dagbladets beräkningar som bygger på att ett gymkort kostar 330 kronor i månaden i genomsnitt.