VEGETARISKT. Den största utmaningen har enligt rektorn Jennie Arpfjord varit att få alla elever att pröva maten. Foto: Mostphotos

Gymnasieskola i Göteborg blir helvegetarisk

Klara Teoretiska gymnasium på Postgatan blir första skola i Göteborg att gå över till att enbart servera vegetariska luncher. – Ett ställningstagande, säger skolans rektor.

  • Publicerad 13:14, 20 sep 2019

Det började med en vegetarisk dag i veckan, som sedan blev två. Nu blir Klara Teoretiska Gymnasium på Postgatan första skola i Göteborg att servera helvegetariska luncher.

– Dels handlar det om det miljömässiga. Nu kan vi servera fler närproducerade och ekologiska produkter, samtidigt som det är ett ställningstagande i köttdebatten. Dels är det ett sätt att profilera oss. Vi vill vila på värden som är viktiga för att skapa en bättre värld, säger rektorn Jennie Arpjord.

Skolan har cirka 600 elever där det finns ett starkt engagemang i Amnesty och undervisningen är inriktad på mänskliga rättigheter och global hållbar utveckling. Skolan har även ansökt om att få anlägga ett växthus på taket för att kunna odla sina egna grönsaker.

Idén att gå över till helvegetarisk kost kom dock lokalt från rektorn Jennie Arpjord.

– Vi har diskuterat frågan på matrådet. Det fanns både de som röstade för och de som röstade mot. Men i slutändan är det jag som bestämmer, säger hon.

Vad har du fått för reaktioner?

– Det är blandat från eleverna. Vissa är jättestolta och glada medan andra är mer tveksamma och tycker att det är dåligt. Men vi ser en god trend. Flera som var tveksamma i början är mer positiva efter att de fått smaka maten.

Vad säger föräldrarna?

– Det är blandat där också. Det finns en väldigt aktiv föräldragrupp där reaktionerna inte låtit vänta på sig. Deras argument är precis som hos vissa elever, att man är orolig över näringsintaget. Den här kosten är näringsberäknad precis som all skolmat och följer de riktlinjer som finns från livsmedelsverket. Men för att få i sin räta mängd näring och känna mättnad måste man stoppa maten i munnen också. Att våga prova är vår största utmaning.

Varför nöjer ni er inte med ett vegetariskt alternativ, så eleverna får välja själva?

– Utifrån min erfarenhet är elever i den här åldern ganska konservativa vanemänniskor. Skulle vi ha att man skulle få välja skulle många ta standardalternativet med kött av ren vana. Många gånger är det i princip samma rätt. Basen är den samma, men proteinet är ett annat. Det är i mångt och mycket samma smaker som innan även om vi provar helt nya rätter också.

Nytt göteborgsgymnasium inför tre (!) terminer

Det helvegetariska konceptet görs på test fram till jul och utvärderas kontinuerligt. Eleverna har två rätter de kan välja mellan och det finns också en salladsbar där det alltid finns en pastasallad.

Flera gymnasieskolor i Stockholm har sedan tidigare helvegetarisk kost. Klara Teoretiska blir först med konceptet i Göteborg.

Jonatan är trött på grillchipsen på Gamla Ullevi

Tror du att vissa elever kommer söka sig till skolan på grund av den vegetariska profilen?

– Det finns säkert elever som kommer göra att aktivt val – att vår profil stämmer väl överens med deras värdegrund. Men jag är också noga med att poängtera att vi bedriver utbildning och skola i första hand. Vi är inte enbart en restaurang, även om det är ett sätt att göra verklighet av våra värden, säger Jennie Arpfjord.

Bamban där de leker med maten