Gymnasieskolor och universitet stängs

I morgon, onsdag, uppmanas alla gymnasieskolor, högskolor och universitet att stänga. I stället ska undervisningen bedrivas på distans.

  • Publicerad 10:36, 17 mar 2020

Statsminister Stefan Löfven Statsrådsberedningen Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Smittspridningen av det nya coronaviruset i Sverige har gått in i ett nytt skede och Folkhälsomyndigheten rekommenderar nu alla gymnasieskolor att gå över till distansundervisning.  

– Det här är inte ett extra skollov. Jag förväntar mig att alla deltar i undervisningen och inte bidrar till smittspridningen, säger statsminister Stefan Löfven.

Nu börjar ett intensivt arbete för gymnasieskolorna i Göteborg att ställa om till distansundervisning.

– Vi planerar just nu för detta. Målsättningen är att eleverna ska få sin undervisning, säger Cristine Lysell, verksamhetschef, Polhemsgymnasiet.

Var ni förberedda på att distansundervisningen kunde bli aktuellt?

– Ja, det var vi utifrån hur läget har varit.

Även vuxenutbildningar, högskolor och universitet uppmanas nu att bedriva sin undervisning på distans.

– Här gäller samma sak. Undervisningen ska fortsätta, men inte i högskolornas lokaler. Jag förutsätter att alla lärosäten går över till distansundervisning, säger Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning.

Redan beviljade studielån ska fortsätta att betalas ut.

– Det gäller även om undervisningen ställs in helt, säger Matilda Ernkrans.

Hur länge den nya rekommendationen ska gälla är än så länge oklart.

– Paradoxen är att vi vill att detta drar ut på tiden. Vi får räkna med att det pågår ett antal månader. Det är en åtgärd vi får leva med ett tag, säger Johan Carlson, generaldirektör Folkhälsomyndigheten.

I andra länder där skolor stängt har elever fortsatt att träffas utanför skolan och i vissa fall har barn skickats hem till sina mor- och farföräldrar. När grundskolor stängts har det också inneburit att barn vars föräldrar arbetar inom samhällsviktiga områden tvingats vara hemma. Det är en situation man vill undvika i Sverige. Av den anledningen finns inte heller ännu något beslut om att stänga förskolor och grundskolor.

– Samhället måste fortsätta att fungera, säger Anna Ekström.

– Vi utesluter inte att även grundskolor och förskolor kommer att stängas. Men det finns inte någon sådan tidsplan, säger Stefan Löfven.

Foto: Wikimedia commons

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"För oss är det tydligt – välfärden måste sättas först"

Debatt Socialdemokraterna Välfärdsarbetarna utför några av de allra viktigaste arbetsuppgifterna vi har i samhället. De tar hand om våra barn och äldre, vårdar de sjuka och utbildar de unga. torsdag 2/7 10:21

KRÖNIKOR

Fransson: "En historisk höst väntar din lokaltidning"

Krönika Göteborg Direkts chefredaktör Joakim Fransson ser tillbaka på en tuff vår, men blickar samtidigt framåt mot en historisk höst.fredag 3/7 13:10

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11