Lång utredning. Tre och ett halvt år efter tillslaget dömdes mannen till 15 månaders fängelse. Domen meddelades i Göteborgs tingsrätt den 10 maj. Foto: Mostphotos

Hade dynamit och en dödslista hemma – döms

Vid ett polistillslag mot en lägenhet i Frölunda 2017 hittades nio kilo dynamit, ett flertal vapen, nazistiskt litteratur och en dödslista. Nu döms en man i 50-årsåldern till fängelse för bland annat grovt vapenbrott.

  • Publicerad 11:43, 17 maj 2021

Mannen har i förhör sagt att han inte har något ont uppsåt, att han inte mår bra och att han helst vill bo i en stuga i skogen och vara så självförsörjande som möjligt.

Det var under hösten 2017 som polisen slog till mot en lägenhet i Frölunda efter misstankar om narkotikabrott.

Under husrannsakan hittades bland annat nio kilo dynamit, yxor, ett svärd, en pilbåge med 15 pilar och flera skarpa vapen.

Tingsrätten anser att det fanns en risk att vapen och sprängämnen skulle ha kommit till brottslig användning då lägenhetsinnehavaren, en man i 50-årsåldern, vid tidpunkten missbrukade droger och drogs till en högerextrem miljö.

Mannen har vidhållit att han hanterat dynamiten, men bestritt ansvar för brott på grund av bristande uppsåt.

I bostaden påträffades även flera föremål med militär anknytning samt med nationalsocialistisk bakgrund, såsom föremål med hakkors, ett porträtt på Adolf Hitler samt högerextrem litteratur med kopplingar till Nordiska motståndsrörelsen.

Flicka skadad i sprängdåd – fem män döms

Förnekar koppling

I mannens dator hittades även en dödslista, som dock inte avhandlades i domen.

Han bekräftar att han vid olika tillfällen varit medlem i Svenska motståndsrörelsen och Soldiers of Odin, det sistnämnda för att enligt honom själv gå runt och skapa trygghet.

Mannen har i förhör sagt att han inte har något ont uppsåt, att han inte mår bra och att han helst vill bo i en stuga i skogen och vara så självförsörjande som möjligt.

Han förnekar att han numer skulle ha någon koppling till nationalsocialistiska rörelser.

Åtalet mot mannen väcktes först i höstas och efter en lång utredning har han nu dömts till 15 månaders fängelse för grovt vapenbrott och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Då har tingsrätten vägt in att det har förflutit lång tid sedan brotten begicks.

Nazist ertappades med nio kilo dynamit

Vi är GBG