Viktoriahuset. Numera även känt som Hagabion har fått Higab som nya ägare. Foto: Beatrice Törnros

Hagabion såld – här är nya ägaren

Higab är nyblivna ägare av Viktoriahuset som hyser Hagabion, flera föreningar och restaurang. Föreningshusets styrelse ser i nuläget inga orosmoln med skiftet. ”Det viktigaste är att hyrorna hålls nere”, säger ordförande.

  • Publicerad 16:16, 21 apr 2021

Numera är det oerhört svårt att hitta lokaler som inte har skyhöga hyror, särskilt inne i centrum.

Det var vid månadsskiftet som Higab tog över ägarskapet för Viktoriahuset – eller Hagabion som det ofta kallas i folkmun – på Linnégatan från fastighetskontoret.

Bakgrunden till skiftet är att redan år 2014 beslutade kommunfullmäktige att fler kommunala kultur- och föreningsfastigheter skulle övergå till det kommunala bolaget Higab.

23,6 miljoner

I december, 2020 var alla överens och 1 april i år bytte Hagabion ägare. Köpesumman landade på 23,6 miljoner kronor.

Sedan många år hyser föreningen Viktoriahuset ett 30-tal ideella föreningar inom områdena fred, miljö, kultur och solidaritet. I huset verkar även Hagabion och en restaurang.

Styrelsen för den övergripande föreningen ser än så länge inga orosmoln med ägarbytet.

– Vi har hittills haft god kommunikation och Higab har sagt att detta inte kommer innebära någon förändring för oss som är hyresgäster. Den viktigaste frågan för oss är att se till att hyrorna hålls nere, menar Ylva Vinberg, ordförande, föreningen Viktoriahuset.

"Stått pall för hyreshöjningar"

Hon betonar betydelsen av billiga och tillgängliga möteslokaler.

– Det är viktigt inte bara för oss föreningar som är i Viktoriahuset, utan också för föreningslivet i Göteborg. Numera är det oerhört svårt att hitta lokaler som inte har skyhöga hyror, särskilt inne i centrum. Viktoriahuset har hittills någorlunda kunnat stå pall för denna utveckling.

Higab bekräftar det inte är några planerade förändringar på gång för de nuvarande hyresgästerna, utan både aktuella avtal och lokalytor ska gälla framöver.

– Som kommunalt fastighetsbolag ska vi tillhandahålla lokaler för mindre verksamheter och föreningar, samtidigt som vi arbetar för att skapa levande och öppna hus för göteborgarna. Det är parametrar som Hagabion uppfyller mer än väl. Dessutom ligger fastigheten nära andra av våra byggnader, vilket gör Higab till en viktig aktör i utvecklingen av området framåt, säger Per-Henrik Hartmann, vd, Higab i ett pressuttalande.

Göteborgs grekiska gudinnor återfår sin forna glans

Viktoriahuset..

...byggdes 1875 -1877 efter ritningar av Bror Viktor Adler. Under cirka 100 år användes huset som skola, Viktoriaskolan. Men är sedan hösten 1982 ett föreningshus för ideella föreningar. De två största föreningarna i huset är Föreningen Viktoriahuset och Föreningen Folkets Bio Göteborg. I huset finns även Hagabions café.

Källa: Viktoriahuset.se