Håll avstånd-mannen ska få unga att hålla distans

Håll avstånd! Det är temat i sex kortfilmer som fyra kreatörer från KulturAtom i Angered står bakom. Genom dans, poesi, rap och beat box uppmanar de unga att följa coronarestriktionerna.

  • Publicerad 11:41, 1 dec 2020

Vi hoppas såklart att filmerna sprids så mycket som möjligt.

I somras fick fyra ungdomar på kulturhuset Kulturatom i Angered i uppdrag av kommunen att skapa informationsfilmer om covid-19.

I samma veva började smittspridningen bland unga att öka.

– Det visade sig vid den tiden att det var ungdomar i åldern 16 till 25 som i hög grad spred viruset. Eftersom vi jobbar med målgruppen passade det bra att ungdomarna själva var med och producerade budskapet. Ungdomarna har otroligt mycket potential i ungt kreatörskap, säger Sabina Lashari, projektledare för filmarbetet och ungdomskonsulent på Kulturatom till Vårt Göteborg.

Resultatet av sommarens arbete är sex kortfilmer som på olika sätt uppmanar unga att följa folkhälsomyndigheternas rekommendationer att hålla avstånd, tvätta händerna och stanna hemma vid minsta symptom.

Unga filmare möts i Angered

Håll avstånd-mannen

Alieu Jeng är en av de fyra ungdomar som varit anställd i Atom Agency och producerat filmerna.

Han spelar även bland annat Avståndsmannen och rappar.

– Musik och dans passar för att nå målgruppen. Rap är en av grejerna som ungdomarna kommer tycka är intressant. Jag vill verkligen att den ska spridas och jag tror att den kommer nå ut, säger Alieu Jeng.

Vill sprida filmerna

Filmerna finns att se bland annat på Göteborgs Stads Youtube-kanal, på Kulturatoms Facebook och Instagram.

– All fritidsverksamhet kommer också att ha tillgång till filmerna. Vi hoppas såklart att de sprids så mycket som möjligt, säger Sabina Lashari.

Hon får medhåll av Louise Parbring enhetschef, fritid Angered.

– Vi är ju jättestolta över vad våra ungdomar har gjort, säger hon.

Unga gör magasin om Angered

KulturATOM...

...är en kreativ plattform för ungdomar mellan 16 och 20 år och är en del av ungdomssatsningen i Göteborg.

Här erbjuss lokaler, dans, dj, studio, projekt, event mm.

Projektet Atom Agency förlängdes utifrån sommarlovssatsningen och fyra ungdomar anställdes och fick i uppdrag av Göteborgs Stad att skapa informationsfilmer om covid-19.

Visa merVisa mindre