Ny mötesplats. Ambitionen är att bli stadsdelens nya "vardagsrum" där alla kan mötas. Foto: Lars Printzén

Hållbart stadsdelshus redo för Hisingsborna

Äntligen är stadsdelshuset på Selma Lagerlöfs torg klart. Med bibliotek, kulturskola och medborgarkontor är områdets nya mötesplats också ett nytt landmärke som andas återbruk.

  • Publicerad 15:36, 23 sep 2019

– Vi ser det som ett extra vardagsrum för besökarna, där vi kan skapa innehållet tillsammans. Huset öppnar upp för nya möten och nya lösningar, vilket kommer bidra till en trygg och jämlik stadsdel, säger Camilla Blomqvist, stadsdelsdirektör i Stadsdelsförvaltningen Norra Hisingen i ett uttalande.

Utformning av såväl byggnad som inredning står arkitektfirman White för, som menar att det nya huset är en "inspirerande hyllning till förortskulturens kraft."

– Husets iögonfallande form tar avstamp i teaterns scen. Vi vill att betraktaren ska bli inspirerad och få känslan av att det pågår spännande saker innanför husets väggar, säger Mattias Lind, ansvarig arkitekt, White.

Stor inflyttningsfest på Selma Lagerlöfs Torg

Nära 100 % återbruk

En av många spännande saker där inne är att omkring 6 200 kvadratmeter har fyllts med enbart återvunna och re-designade möbler och material. Enligt Whites inredningsarkitekter handlar det om nära 100 procent återbruk. Undantaget är några bibliotekshyllor med särskilda mått och säkerhetskrav.

– Hållbarhet är centralt i Whites verksamhet och i våra inredningsprojekt jobbar vi alltid med återbruk. Att få göra det på så här stor skala är ett unikt uppdrag, säger Annie Leonsson, ansvarig inredningsarkitekt.

Selmas parkstråk tar form

Grundtanken har varit att återanvända möbler från stadsdelens tidigare verksamheter; bibliotek, seniorverksamhet och kontor. De möblerna har sedan kompletterats med nyinköpta begagnade möbler och re-design som byggs efter egna ritningar med återanvänt material.

– Möblerna och produkterna är som konfetti i byggnaden, en organisk blandning av olika kulörer, material och former. För att hålla ihop konceptet har vi använt oss av en speciell Selma-stämpel som syns på alla återbrukade möbler och går som en röd tråd genom inredningen, fortsätter Annie Leonsson.

Klart: Bygget i Selmas stad går vidare – utan idrottshall

Nya rum. Stadsdelshuset på Selma Lagerlöfs torg rymmer bibliotek, medborgarkontor, restaurang och kulturskola och inredningen är nästan i 100% återbruk. Foto: Åke E:son Lindman

Invigningsvecka

Den 23-27 september anordnas en invigningsvecka och stadeslshuset är fullt av aktiviteter varje dag fram till fredag som är den officiella invigningsdagen.

Hela programmet hittar du på länken här.

Vi är GBG