Snart tystnar han. I höst slutar Martin Krantz stämma ljuda i kollektivtrafiken. Foto: Mostphotos/Eddie Miranimus

Hållplatsutroparen bryter tystnaden: En liten sorg i hjärtat

Västtrafik ska införa en syntetisk röst som hållplatsutropare. "Jag tror det blir en liten sorg i hjärtat när man hör den för första gången", menar mannen bakom stämman vi hört ombord i nästan ett decennium.

  • Publicerad 06:00, 21 mar 2017

Förra veckan kunde vi berätta att rösten som ropar ut hållplatserna ombord på stadens kollektivtrafik ska bytas ut. Huruvida den nuvarande utroparen kände till att han skulle ersättas visste inte Västtrafiks presstjänst.

Så var inte fallet, visar det sig. I ett mejl till redaktionen skriver Martin Krantz, Västtrafiks nuvarande hållplatsutropare, och tackar för informationen. Enligt honom är det dock fullt förståeligt att Sveriges näst största länstrafikföretag är upptagna med annat.

– Även om det så klart hade varit kul om någon hört av sig från Västtrafik och berättat det i förväg.

Samtidigt som han tror det kommer kännas sorgligt första gången den syntetiska rösten ljuder är han med på att inget varar för evigt. När Martin Krantz var ny som utropsröst var tanken att han skulle vara kvar ett par-tre år. Istället blev det sju.

– Jag har hunnit bli pappa två gånger, och min äldsta dotter har förstått att det är pappa som gör rösten. Så jag är glad att hon har fått uppleva det. Att jag har fått ligga kvar så länge är jag stolt över.

Uttalet i fokus

I sitt mejl passar han också på att berömma Västtrafik för hur noggranna de är med uttalet av hållplatsnamnen. Därtill berättar han att tokiga uttal - som Nordstaden istället för Nordstan - inte beror på att han läst in fel.  

– Vi är oerhört nitiska och flyttar betoningar och ändrar uttal så att vi ska ha minst ett par välklingande exempel av varje uttalsmöjlighet. Med vissa hållplatser innebär det kanske 30-40 upprepningar för att täcka alla möjligheter. Så när utropet säger "Nordstaden" eller "MöLndal", så finns det flera tagningar inspelade där jag också säger "Nordstan" och "Möndal", som ligger närmare det korrekta uttalet, skriver Martin Krantz.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG