Renovering på gång. Rannebergsbadet stängs, Hammarbadet renoveras. Foto: Colourbox

Hammarbadet vinnare när tre bad ska bli två

Hammarbadet renoveras medan Rannebergsbadet stängs. I måndags klubbades budgeten som säkrade fortsatt drift för ett av de äldre baden. Två dagar senare behandlades rapporten som stjälpte det mindre badet i Rannebergen.

  • Publicerad 06:00, 21 jun 2015

De äldre baden i Angereds framtid har varit en återkommande fråga ända sedan Angered arena öppnade i maj 2013. Kommunens plan var från början att den nya arenan skulle ersätta både Hammarbadet och Rannebergsbadet, som båda under lång tid varit i behov av renovering.
Protester från närboende fick först kommunstyrelsen att skjuta till pengar för fortsatt drift av båda baden under 2014, och nu senast i december tog idrotts- och föreningsförvaltningen av sitt eget kapital för fortsatt överlevnad under 2015.

För dyrt att renovera
I måndags klubbades det rödgrönrosa styrets budget för nästa år igenom i kommunfullmäktige.
Pengar har avsatts som säkerställer fortsatt drift, men bara av ett av baden. Det i samråd med majoriteten i idrotts- och föreningsnämnden, som alltså ändrat inställning, förklarar ordföranden Bettan Andersson (V).
– Vad som hänt är att när man nu undersökt Rannebergsbadet närmare så visade det sig att det är mer än bara reningsverket som behöver bytas. I stället för 6 miljoner kronor skulle en renovering av Rannebergsbadet kosta 30 miljoner kronor, säger hon.
På onsdagens idrotts- och föreningsnämndsmöte fick politikerna ta ställning till rapporten som berättar samma sak.
Beslutet från politikerna är att Hammarbadet rustas upp för cirka 25 miljoner kronor medan Rannebergsbadet stängs.
– Vi prioriterar Hammarbadet. Det ligger bättre till geografiskt och förutsättningarna för simundervisning är bättre. Badet har också stor betydelse för Hammarkullen. Men i uppdraget till förvaltningschefen ligger också att utreda möjligheterna för att ha gymmet kvar i Rannebergen, säger Bettan Andersson.

Kanske stänger i höst
Hammarbadet är sedan tidigare planerat stängt från 1 juni, och nu är förhoppningen att en renovering kan stå färdig i slutet på 2016. Fortsatta undersökningar ska avgöra hur länge Rannebergsbadet kan användas innan bassängen stängs för gott.
– Det kan hända att vi tvingas stänga redan i höst. Vi vill inte riskera varken badgästernas eller personalens säkerhet, säger Bettan Andersson.
Under tidigare protester mot nedläggning av baden har de lägre folkhälsotalen och simkunnigheten använts flitigt som kritiska argument. Nu läggs alltså Rannebergsbadet ned samtidigt som staden i samma budget satsar på fritt badinträde för både barn och pensionärer samt ska utreda möjligheterna för fri kommunal simskola.
– När Angered arena öppnade så var tanken att de andra baden bara skulle vara öppna ett par månader till. Nu behåller vi ett av dem, säger Bettan Andersson.

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Ont om Göteborgsprofiler i höstens "På spåret"

De nya medverkande i det populära frågesportprogrammet har presenterats SVT har i dag presenterat det tävlande i säsongens "På spåret". Bland kombattanterna utgör, exilgöteborgarna, journalist Frida Boisen och förre rektorn för Sjumilaskolan, Hamid Zafar ett par.fredag 18/9 11:59

KONSUMENT GÖTEBORG

Så gör du om du swishat fel

Konsument Gäller ångerrätt på nätauktion och hur gör jag om jag skickat pengar till fel person? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. torsdag 3/9 16:37

DEBATT

GOW och Emigranternas hus vädjar till staden

Skriver öppet brev till kommunstyrelsen och kulturnämnden Nästa år fyller staden 400 år och att fira stadens födelsedag och framför allt dess människor i både nutid och dåtid är i sig självt en kulturmanifestation, ett hyllande av människans skapande på den...torsdag 27/8 11:52

KRÖNIKOR

Tjulander: Gör som gymnasieskolan – håll till höger

Krönika. Göteborg Direkt har kartlagt hur gymnasieskolorna hanterar pandemin under skolstarten. Något som vi borde ta efter i samhället i stort menar artikelförfattaren. måndag 14/9 16:45

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11