Insats. Branden startade utifrån och trapphuset blev snabbt rökfyllt vilket ledde till att de boende inte kunde ta sig ut från sina lägenheter. Foto: Markus Andersson

Hammarkullebornas insats efter branden

Videos och bilder från branden i Hammarkullen fick stor spridning i sociala medier. Så även den insamling som Mohammed Ali startade efteråt för att hjälpa de drabbade familjerna.

  • Publicerad 11:11, 13 sep 2021

Hela Hammarkullen gjorde sitt den dagen, det var väldigt fint att se.

I samband med att branden på Bredfjällsgatan bröt ut i början av juli, spreds filmer från Hammarkullebornas räddningsinsats som en löpeld på sociala medier.

På en av filmerna syns tre unga killar klättra upp till en lägenhet på första våningen. Där hjälper de en kvinna att ta sig ut ur fönstret. Hon tas emot av en stor grupp människor som ser till att hon inte skadar sig.

– Hela Hammarkullen gjorde sitt den dagen, det var väldigt fint att se, säger Mohammed Ali, medgrundare av fritidsgården Minimix.

Bostadsbolaget svarar: "Ska göra en utredning"

Stor spridning

Han var en av personerna som la upp filmerna från branden på sociala medier. Och som senare startade en insamling för att samla in pengar till de 24 familjer som drabbats av branden.

– Alla familjer samlades efteråt i ett möte. De var försträckta och ledsna och visste inte vad de skulle ta sig till. Det väckte så klart känslor i mig och jag kände att vi behöver göra något för att hjälpa till, berättar Mohammed Ali.

Insamlingen fick stor spridning, bland annat genom att Mohammeds inlägg delades vidare av svenska influerare som når miljontals följare.

Samlade in hundratusentals kronor

Det gav resultat. Slutsumman landade på 224 000 kronor.

– Folk var väldigt generösa. Hälften av pengarna delade vi upp mellan de 24 familjerna och hälften använde vi för att införskaffa presentkort till bland annat matbutiker efter familjernas önskemål, säger Mohammed Ali.

Många i Hammarkullen och utifrån, engagerade sig även i insamlingen av kläder, mat och hygienartiklar till de drabbade. Den insamlingen höll fritidsgården Mixgården i.

Insamling. Mohammed Ali jobbar på fritidsgården Minimix i Hammarkullen och var initiativtagare till insamlingen till de drabbade familjerna. Foto: Privat

Foto: Instagram

Göteborgsnöje

Gessle samlar Roxette-gänget för nytt album

Nöje Höstturné med unpluggedspelningar Sommaren succé med unpluggedkonserter vid hotell Tylösand har gett mersmak för Per Gessle. I höst åker han på turné. I november kommer han med sitt band till Lorensbergsteatern. GöteborgDirekts Kai...söndag 12/9 16:00

Krönikor

Axelsson: Sill – från nödkost till högtidsmat

Krönika Tradition Den kanske mest ursvenska fisken vi har, sillen, har gjort en lång resa genom historien för att komma in i finrummet och bli en del av nästan alla våra högtider. torsdag 24/6 14:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

MP: "Satsa på förbättrad elevhälsa"

Debatt Debatt. Skola Under coronapandemin har många av våra barn och unga känt sig isolerade och ensamma. För de som redan innan pandemin hade det jobbigt... torsdag 16/9 15:00