FLYTTAS. I år siktar Hammarkullekarnelvalen på att hållas sista helgen i augusti. Foto: Mostphotos (arkivbild)

Hammarkullekarnevalen skjuts upp

Det blir ingen Hammarkullekarnevalen i maj till följd av coronasmittan. Folkfesten flyttas istället fram. ”Vi siktar på sista helgen i augusti”, säger karnevalsgeneralen.

  • Publicerad 12:01, 17 mar 2020

Årets folkfest i Hammarkullen – områdets egen karneval – flyttas från maj till augusti i år.

– Vi var tvungen att ta ett historiskt beslut att, för andra gången på 45 år, inte ha karneval sista helgen i maj. Det är stort och känsloladdat för oss, säger Tony Parath, karnevalsgeneral.

Anledningen till att Hammarkullekarnevalen skjuts upp är det aktuella corona-läget och de nya direktiven från regeringen som förbjuder större sammankomster med fler än 500 besökare.

– Vi har väldigt många olika nationaliteter från hela världen som träffas här. Nu måste vi ta vårt ansvar, vilket alla är eniga om, säger Tony Parath.

Hammarkullekarnevalen startar redan på spårvagnen

Samtidigt känner han för såväl andra kulturaktörer som sina medmänniskor i den rådande situationen.

– Vi säljer inga biljetter som vi lever av utan skapar en folkfest som är gratis för alla. Men det är synd om många i samhället i dag som drabbas på ett eller annat sätt av corona-utbrottet.

Vad stoppade karnevalen förra gången den ställdes in?

– Det var 1978 och området hade problem med några ungdomar så karnevalen ställdes in. Det skulle vi aldrig göra i dag av den anledningen.

Landets största karneval intar Hammarkullen