Folkfest. Årets karneval pågår mellan den 25 och 27 maj. Foto: Joakim Fransson

Hammarkullekarnevalen startar redan på spårvagnen

Balkanmusik på en spårvagn och en ny grupp från Cap Verde. Det är några av nyheterna på årets Hammarkullekarneval.

  • Publicerad 09:15, 21 maj 2018

Det är som vanligt fullt upp för generalen Tony Parath när en dryg vecka återstår innan den 43:e karnevalen drar igång.

– Just nu är jag ute och kollar efter potthål på parkeringsytorna. Nu börjar markägarna vakna, men det är tråkigt att det bara fixas innan karnevalen.

I mångt och mycket kommer den som tidigare besökt festligheterna att känna igen sig. Mat, musik och folkfest är grundpelarna. Något som karnevalsgeneralen ser en poäng med.

– Vi vill vara ett öppet arrangemang. Man ska ha råd att komma hit, ta med en picknickkorg och uppleva detta utan att det kostar skjortan, säger Tony Parath som ändå konstaterar att det kommer finnas en del nya inslag.

Bland annat kommer en ny grupp från Cap Verde att dansa med i karnevalen och matutbudet att utökas med bland annat chilensk fisk. Dessutom kommer den som kliver av vid spårvagnshållplatsen att känna av stämningen redan där.

– Det har vi inte testat tidigare. Balkan extpress kommer att stå på en spårvagn vid Hammarkullens hållplats och hälsa alla välkomna med balkanröj. De kommer även att spela med fullt band på stora scenen på fredag kväll.

2016 fick arrangören betala böter för för höga ljudnivåer. Efter att ha tecknat avtal med musikgrupperna höll man sig under gränsvärdena förra året, vilket man hoppas upprepa.

– Vi gör det vi kan, men är så klart oroliga. Nödsituationen om vi misslyckas är att ta bort trumgruppen ur tåget, men det hoppas vi slippa.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"Betala bättre när semestern blir sen"

Debatt. Vänsterpartiet Vänsterpartiet i Västra Götaland är oroliga för vårdpersonalens hälsa och hoppas att de kan få sin semester i sommar... söndag 31/5 13:00

KRÖNIKOR

Underskatta inte en fin tradition

Tradition. Man ska inte underskatt traditioners betydelse. Att ”ta studenten” och att fira detta med sina kamrater är en viktig sekulär ritual – en övergångsrit från ungdomsliv till vuxenliv. lördag 30/5 16:27

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57