Hammarkullekarnevalen tillbaka – räknar med tiotusentals besökare

Efter två års uppehåll är det återigen dags för Hammarkullen att gästas av dansgrupper och mat från alla världens hörn. 27-29 maj arrangeras Hammarkullekarnevalen för 45:e gången.

  • Publicerad 16:00, 13 maj 2022

Det är fantastiskt. Vi är många som är förväntansfulla.

Mitt under coronapandemin stod det klart att Hammarkullekarnevalen nu klassas som ett "immateriellt kulturarv".

På listan finns levande traditioner, berättelser och ritualer som till skillnad från byggnader inte går att ta på – men som anses vara viktiga att bevara för framtiden. Hammarkullekarnevalen är dessutom det första förslaget på listan som representerar ett mångkulturellt kulturarv enligt nättidningen Vårt Göteborg.

– Vad jag tänker om att vi är tillbaka igen efter två års uppehåll? Det är fantastiskt. Vi är många som är förväntansfulla, säger Tony Parath, karnevalsgeneral.

Sista helgen i maj fylls Hammarkullen traditionsenligt med dansare i färgglada dräkter, olika handlare samt nära femtio olika matställen.

För att inte tala om de tiotusentals besökare från Hammarkullen och övriga Göteborg som väntas, enligt karnevalledningen.

– Även om vi inte gör lika mycket reklam för oss jämfört med 2019, är jag säker på att tiotusentals personer kommer att komma hit. Blir det bara några grader varmare än vad det är nu är det också perfekt karnevalväder.

Kärt återseende. "Karnevalshelgen är Hammarkullens stora hemvändarhelg och en chans att träffa barndomsvänner" säger Tony Parath. Foto: Lovisa Hansson

Hammarkullsfestivalen 2019. Foto: Mikael Svensson/Mostphotos

Karneval. Årets affisch är representativt för den färgsprakande Hammarkullekarnevalen. Foto: Lovisa Hansson

Mindre karnevalsområde

Tanken med Hammarkullekarnevalen är inte att presentera ett nytt koncept varje år utan fokus ligger som alltid på dansarna och grupperna som uppträder.

Men en skillnad från tidigare år att själva karnevalsområdet med scen och läktare får hälften så stor yta jämfört med tidigare år.

Förändringen beror på att de underjordiska parkeringarna mitt emellan hyreshusen i Hammarkullen stängdes i februari. P-platserna har ersatts med en parkering vid sporthallen.

– Det innebär att vi inte kan ha det stora tivolit som vanligtvis kommer hit. Det skulle helt enkelt inte få plats, säger Tony Parath.

"Vi klarade det igen"

Ett mindre tivoli har däremot bokats som kommer att besöka karnevalen.

– Med ett sånt här stort arrangemang uppstår det alltid problem som vi måste lösa. Men sedan när man står där och ser tåget passera då slås man av att: "Vi klarade det igen!". Och då är problemen som bortblåsta, säger Tony Parath.

Planer. Det stora karnevalståget ska som vanligt snirkla sig fram genom bostadsområdet för att nå målet vid sporthallen. Foto: Lovisa Hansson

Hammarkullekarnevalen

Fredag

Karnevalshelgen startar med uppträdande av musikstudenter vid Angereds folkhögskola. Klockan 18 bjuder dansgruppen De Sköna konsterna in till en kurdisk afton, till minne av Dilshad Hasttyar som startade gruppen.

Lördag

Karnevalståget startar klockan 12 på Bredfjällsgatan 2. Klockan 13.30 öppnar scenen med ett fullspäckat program. Det blir allt från prisutdelningar, dans- och musikuppträdanden och tal.

Söndag

Barnens karnevalsdag. Klockan 12 startar barnkarnevalståget med Kulturskolans slagverksensemble i spetsen.

Efter tåget finns sambaskolan Los Copihues med flera andra på karnevalsområdets scen. Karnevalen avslutas med att årets kung och drottning kröns.

Källa: Hammarkullekarnevalen

Visa merVisa mindre