Hammarkullen tar plats i stan

Hammarkullen då och nu. Utställningen "Jobba, leva, bo – bilder av ett samhälle" på Göteborgs Stadsmuseum, visar upp tvåhundra fotografier från 70-talet tillsammans med nya bilder från förorten och fritidsgården Mixgården.

  • Publicerad 15:15, 24 nov 2018

Ungdomar i utsvängda byxor och långa luggar i den nya förorten Hammarkullen, pryder nu väggarna på Göteborgs Stadsmuseum. Över tvåhundra fotografier från 70-talet visas på utställningen Jobba, leva, bo – bilder av ett samhälle. Tillsammans med nya bilder och berättelser från dagens Hammarkullen och fritidsgården Mixgården är tanken att ge perspektiv till tiden som gått.

Bildskatten kommer från fotografen och författaren Jens S Jensen som blev internationellt uppmärksammad för sina skildringar av livet och vardagen i Hammarkullen.

– Jensen ville framför allt ta reda på vad människor som bor där faktiskt tyckte. Både då och i dag har människor väldigt olika uppfattningar om platsen. Vissa tycker det är väldigt bra och andra upplever stora problem. Man ska inte trivialisera de problem som finns där men Jensen ville visa att det inte var människors fel utan att det handlade om samhällsstrukturer, säger Niclas Östlind, universitetslektor i fotografi vid Akademin Valand, som curerat utställningen i samarbete med Stadsmuseet.

Mixgården representerar nuet

Med inspiration från Jensens dokumentation har Stadsmuseet samlat in nutida röster och porträtt från samma plats, drygt fyrtio år senare. Även fritidsgården Mixgården får ta en stor del i utställningen och skapat bilder och berättelser i Jensens anda.

– Det är en viktig signal från museets sida för att visa att våra ungdomar har en betydelse i staden och är värda lika mycket plats som alla andra. Det kan vara svårt för ungdomar i förortsområden att få synas och att få höra att de är viktiga, säger Love Puke, fritidsassistent, Mixgården.

Volvoarbetare då och nu

Under sjuttiotalet följde Jensen även arbetet och arbetarna på Volvofabriken i Torslanda, vilket också är en del av utställningen.

Läs mer: Exklusiva bilder från Volvo i Torslanda

Om utsällningen Jobba, leva, bo – bilder av ett samhälle

Fotografen Jens S Jensens ikoniska dokumentärfoton av invånare i Hammarkullen och arbetare på Volvofabriken i Torslanda möter samtida porträtt och berättelser. En studie i självbilder och stadsbilder från sjuttiotalet till idag.

Invigning på Göteborgs Stadsmuseum den 24 november 2018, klockan 13.00-16.00

Invigningen arrangeras i samarbete med Hammarkullens fritidsgård Mixgården.

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

DEBATT: "Vi vill att alla skall känna trygghet på sjön"

Kräver lagstiftning om båtkörkort för snabba båtar och vattenskotrar Vi båtorganisationer med drygt 300 000 medlemmar i Svenska Båtunionen, Svenska Kryssarklubben och Svenska Seglarförbundet vill se obligatoriskt båtkörkort för alla som framför båtar inklusive...torsdag 16/7 15:08

KRÖNIKOR

Tjulander: Göteborg Direkt går på sommarlov

Krönika När vi skålade in det nya året hade väl ingen kunnat ana vilken vår och sommar vi stod inför. Året som skulle bli det bästa... fredag 10/7 14:08

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11