Hammarkullens hjältar: Lär andra att sopsortera

Renare luft, bättre miljö och att inte fåglar ska dö på grund av nedskräpning, är några frågor som engagerar tredjeklassarna på Hammarkulleskolan. Nu har de skapat en film för att inspirera till källsortering.

  • Publicerad 11:00, 3 okt 2021

Jag tyckte att det var roligt att spela in. Vi fick göra om vissa klipp flera gånger, men det blev bra till slut.

Utrustade med sopsäckar och skräpplockare syns elever från Hammarkulleskolan 3A gå runt i Hammarkullens välkända miljöer. På vägen träffar eleverna på den ena "miljöboven" efter den andra.

Scenerna utspelar sig i filmen "Hammarkullens soperhjältar" som eleverna själva skapat. Statister och tillika "miljöbovar" utgörs av personal från Mixgården och Bostadsbolaget.

– Vi har gjort filmen för att lära ut hur man sorterar och för att berätta om varför det är viktigt, säger Altna Mamutovska.

Vid Mixgården rycker eleverna ut när mjölkkartonger och annat skräp är på väg att slängas rakt på marken. Och i Sandeslättsbacken hindrar de en kvinna från att trycka ner plastbehållare i den vanliga papperskorgen.

– Man måste slänga avfallet rätt. Frukt och mat ska slängas i kompost för att bli jord. Att till exempel slänga en glasflaska där i... Det blir inte bra för naturen, förklarar Alice Tang.

Med klassisk dramaturgi lyckas eleverna i slutändan omvända nedskräparna, få dem att göra rätt för sig och göra dem till "soperhjältar".

Bostadsbolaget gav uppdraget

Det var när Bostadsbolaget höll på att bygga nya miljöhus i området som man vände sig till Hammarkulleskolan och fritidsgården Mixgården för att få hjälp att skapa en rolig och informativ film som inspirerar till källsortering.

Att få uppdraget kändes inledningsvis lite nervöst berättar Alma Anbar.

– Men också spännande och roligt när vi kom igång.

– Jag tyckte att det var roligt att spela in. Vi fick göra om vissa klipp flera gånger, men det blev bra till slut, säger Yousuf Abadi.

Premiärvisades i Folkets hus

Förra veckan bjöds alla elever och deras föräldrar in till en officiell premiärvisning i Folkets hus.

Sevdija Bekirova, mamma till Altna Mamutovska, var en av alla stolta föräldrar som var på plats för att få se sin dotters arbete.

– Jag har själv inte varit så bra på att källsortera innan, erkänner Sevdija Bekirova.

Varför är det så?

– Ska jag vara ärlig? Lathet. Men för Altna är det viktigt att vi göra det, vilket pushar på oss i familjen att bli bättre på det.

Filmen "Hammarkullens soperhjältar" går att ta del av inne i de nya miljöstationerna där den kommer att rulla löpande på storbildsskärm.