Hammondkung. Dan Helgesen solodebuterar. Foto: Tiina Lagus

Hammondkungen från Majorna solodebuterar

Han har spelat med de flesta – i och utanför Sverige. Men nu solodebuterar Dan Helgesen med album. Namnet...? "The Hammond explosion agogo", som det anstår en Hammondkung.

  • Publicerad 13:10, 12 jan 2019

Det var Dan Helgesens pappa som tyckte att hans son skulle satsa på Hammondorgel. Ett i och för sig klassiskt instrument, men tungt och otympligt. Men det fick inte 14-årige Dan Helgesen att tveka.

– Vi var nere på Waidele, där jag fick lov att provspela. Jag tror det var Quincy Jones "Killer Joe", som jag övat in, säger den 59-årige keyboardisten, från början pianist.

Efter besöket i den anrika musikaffären i centrala Göteborg på 70-talet blev det närmast en besatthet av Hammond för Dan Helgesen.

Som keyboardist har han jobbat med de flesta och mesta – inte bara i Sverige, utan även internationellt. Han har också medverkat på flera skivinspelningar, men det är först nu som hans solodebut kommer.

– Äntligen! säger han förtjust.

Arbetet har pågått från och till i fem år med producenterna Charles Storm och Åke Linton.

– Jag har känt Åke sedan början på 80-talet och det var han som tyckte att jag borde spela in,säger Dan Helgesen.

Nu är albumet "The Hammond explosion agogo" verklighet. Musik som följer i skolan av den klassiska orgeljazzen från 60-talet, som också fick en renässans på 90-talet.

– Hammondorgeln är ett instrument för sig. Ett fint instrument, säger Dan Helgesen.

Låtarna har han knepat och knåpat med under årens lopp.

– Musiken är min egen, säger han stolt.

Dan Helgesen

Är: 59-årig keyboardist med Hammondorgel som specialinstrument. Uppvuxen i Strömstad. Bor i Majorna.

Aktuell: Med albumet "The Hammond explosion agogo". Releasespelning på Nefertiti fredag 11 januari.

Har: Spelat med bland andra Stefan Andersson, Emrik, Stonefunkers, Glenn Hughes, Sanne Salomonsen, Totta Näslund med flera.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG