Vanliga fel. Det är pappers- och plastförpackningar som oftast hamnar felaktigt i de vanliga soporna. Foto: Emma Hilmersson

Hämtservice – då minskade avfallet med 20 procent

Under ett år har nästan 1000 villor i Göteborg fått sina förpackningar hämtade utanför dörren. Resultatet: restavfallet minskade med 20 procent. Nu förlängs testet i två år.

  • Publicerad 14:11, 29 nov 2018

Testet har pågått i två områden med sammanlagt 1000 villor under det senaste året. Göteborgarna som har deltagit har fått tidningar, pappers- och plastförpackningar hämtade vid dörren.

Resultatet visar att villorna blivit bättre på att återvinna – framför allt mjukplast. Soppåsar med vanligt restavfall minskade i snitt med 20 procent.

Ytterligare en miljöfördel med testet har varit att hushållen sluppit sätta sig bilen för att köra till en återvinningsstation med sitt skräp.

– Bilresorna har också minskat - drygt 40 procent uppger att de kört mindre, säger Emma Hilmersson på kretslopp och vatten i ett pressmeddelande.

För många av familjerna har testet också blivit ett uppvaknanden. Drygt 30 procent säger att de i större utsträckning en tidigare haft med sig egen kassa när de handlat och till exempel köpt mer storpack och refill.

– Många blev förvånade över hur mycket förpackningar de faktiskt har när de sett mängden i kärlen, något som motiverar att minska på detta vid inköp, berättar Emma Hilmersson.

Tack vare det lyckade testet har kretslopp och vattennämnden beslutat att fortsätta testet i två år. Men upphämtningen är inte gratis.

– Kommunen får inte använda avfallstaxan till att hämta förpackningar eftersom det enligt lagen är producenterna som ska betala insamlingen. Det är producenterna som bekostar återvinningsstationerna. Så när vi nu erbjuder fastighetsnära insamling så måste vi ta ut självkostnadspris för förpackningskärlet.

Efter testet har över hälften av familjerna valt att behålla tjänsten, till självkostnadspris.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"För oss är det tydligt – välfärden måste sättas först"

Debatt Socialdemokraterna Välfärdsarbetarna utför några av de allra viktigaste arbetsuppgifterna vi har i samhället. De tar hand om våra barn och äldre, vårdar de sjuka och utbildar de unga. torsdag 2/7 10:21

KRÖNIKOR

Tjulander: Göteborg Direkt går på sommarlov

Krönika När vi skålade in det nya året hade väl ingen kunnat ana vilken vår och sommar vi stod inför. Året som skulle bli det bästa... fredag 10/7 14:08

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11