Han är rockens röda tråd i Göteborg

Med passion för mode, kläder, tyger och skrädderi har Christoffer Gissy etablerat sig i hemstaden Göteborg. Med sitt yrke har han blivit något av rockstadens hovskräddare.

  • Publicerad 15:50, 1 maj 2021

Jag ser mig som en ambassadör för hantverket och skrädderiet.

Han öppnar dörren till sin ateljé i Majorna iklädd en brokig, blommig skjorta och ett par bredrandiga manchesterbyxor. Självklart i egen design. För Christoffer Gissy är stolt över sina kläder och visar gärna på sina kreationer… så varför då inte med sig själv som modell.

I mars var han inbjuden till Röhsska museets modedag för ett digitalt panelsamtal om kropp inte kön.

– Ja, det var helt sjukt och oerhört smickrande att få vara med. Mitt skräddande är modeinriktat, men jag är inte en modeskapare även om jag är skräddare. I panelsamtalet handlade det om kvinnligt, manligt och könsneutralt. Jag upplever det som om det är svårare för killar att klä sig. Om det nu handlar om bristande intresse eller återspeglar mannen mentalt. Tidigare kunde man ju se, i klädhistorien, att de rika varit väldigt experimentella i sin klädsel. Nu skulle någon behöva vara pionjär.

Mode stort intresse

Kläder och mode har länge varit Christoffer Gissys stora intresse.

– Jag har skräddat sedan jag var 15 år. Men jag gick min gesällutbildning, efter att ha gått på Tillskärarakademin, i Borås mellan 2002 och 2004.

Han älskade sin profession, men insåg snart att där fanns ett aber.

– Det var mycket jobb och lite pengar. När jag var nära att bli utbränd av allt, så la jag av och omskolade mig till stadsplanerare. Det var precis innan vi fick vår dotter 2009.

Nu balanserar han mellan jobbet som stadsplanerare för brödfödan och med den kreativa sidan som skräddare. Ur detta har en sorts harmoni uppstått. För han insåg ju efter ett tag att sluta sy kläder och kreera kollektioner… nej, det gick ju inte.

– Det blev väldigt tomt och plötsligt fick jag chans på en plats i den här lokalen, som jag senare kunde ta över. Det är ju något speciellt med skrädderiet.

Hårt ansatt bransch

Han har lyckats etablera sig i en hårt ansatt bransch där mode har blivit mycket slit och släng med låga priser från de stora varuhusen.

– Jag vill inte skapa något snabbt mode. Inte massproducerat. Jag vet hur man gör kläder och det tar tid. Jag ser mig som en ambassadör för hantverket och skrädderiet.

Han får sina kunder mycket via sin Instagramsida där han lägger upp sina kreationer.

– Ja, det har gett resultat. De har sett vad jag har gjort och vill komma hit och köpa.

Omslagspojke

Christoffer Gissy har också blivit något av rock'n'roll-Göteborgs egen skräddare. Så har han hjälpt trummisen Ludwig Dahlberg (International Noice Conspiracy och franska Indochine), Mattias Hellberg (Håkan Hellströms band), Jaqee, Fredrik Källgren Wallin (Little Dragon) och Kapten Röd.

– Carl Martinsson, Kapten Röds, manager ringde en dag. Jag tror att han hade fått se mina kläder via en gemensam kompis. Nu var han på jakt efter en färgglad kostym till Kapten Röd. Inte helt lätt. Han är ju över två meter lång.

Det blev en läcker kostym i grönt, som bland annat gjorde Göteborgsartisten till omslagspojke till musiktidningen Gaffa. Det, i sin tur, gav Christoffer Gissy uppdraget att sy upp en scenkreation till Kapten Röds band till "100-lappen"-turnén sommaren 2017.

– Det fick jag med väldigt kort varsel. Men det gick. Alla var väldigt trevliga. Framför allt Kapten Röd. Man vill ju vara som han.

Christoffer Gissy

Är: 41. Herrskräddarutbildning med gesäll i herrskräddaryrket, Borås (2002–2004). Tillskärarakademin, Göteborg (2001–2002). Utbildad stadsplanerare. Har ställt ut bland annat på Röhsska (2007) och Sjöfartsmuséet (2009-2011). Gjorde scenkläder till Kapten Röds turné "100-lappen" 2017. Var sångare i bandet the Tension.

Bor: I Majorna. Uppvuxen i Askim.

Familj: Fru och barn.

Aktuell: Ständigt med nya kreationer som på beställning görs i studion i Majorna.

Inspirerad: Av Vivienne Westwood, ikonisk, brittisk designer.

Visa merVisa mindre

Christoffer Gissys Göteborgsfavoriter

Röda sten – Saltholmen

Way out West – Kulturkalaset

Botaniska – Trädgårdsföreningen

Saluhallen – Feskekörka

Spårvagn – Färja

Älvsborgsbron – Göta älvbron

Filmfestivalen – Bokmässan

Slottsskogen – Delsjön

Röhsska – Konstmuseet

Stigbergstorget – Mariaplan

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

"Ombildningar borde vara en icke-fråga"

Debatt Att Göteborgs politiker gör ombildningar av hyresrätter till en valfråga vittnar om bristande förmåga att ta itu med de större frågorna, skriver Mikael Larsson och Simon Vajedi, för Medborgerlig...onsdag 3/8 8:47