Foto: Mostphotos

Han blir ny chef för Göteborgs konstmuseum

30 juni 2017 gjorde Isabella Nilsson sin sista dag som Göteborgs konstmuseets chef. Nu har man hittat hennes efterträdare. Klar för posten blir Patrik Steorn, just nu museichef på Thielska Galleriet i Stockholm.

  • Publicerad 17:56, 19 mar 2020

Ny chef. Patrik Steorn blir ny chef för Göteborgs konstmuseum. Foto: Jannis Politidis

Patrik Steron

Är: 48 år. Museichef på Thielska Galleriet och är docent i konstvetenskap. Tidigare har han bland annat arbetat på Nationalmuseum och vid Stockholms universitet, med forskning och undervisning vid konstvetenskapliga institutionen samt vid Centrum för modevetenskap.

Aktuell: Som ny chef för Göteborgs konstmuseum, som han tillträder 17 september i år.

Jakten på ansvarig chef för Göteborgs konstmuseum har sedan Isabella Nilsson slutade i juni 2017 dragit ut på tiden. Men nu är den över. I dag presenterades den kommande chefen.

Ny chef blir Patrik Steorn, som för närvarande är museichef på Thielska Galleriet i Stockholm.

– Göteborgs konstmuseum har en enastående konstsamling och är ledande inom forskning och pedagogik, och dessutom finns många spännande utmaningar framöver. Jag ser mycket fram emot att få komma till museet och till Göteborg, säger Patrik Steorn i ett pressmeddelande.

Museet, som 2018 utsågs till Årets museum, är välbesökt med cirka 250 000 besökare årligen, varav en stor del internationella turister.

– Det är mycket glädjande att Patrik Steorn kommer till oss. Han kommer att bli en viktig kraft i att Göteborgs konstmuseum behåller och stärker sin plats som ett av landets främsta museer och som en central institution för kulturstaden Göteborg, säger Anna Rosengren, förvaltningsdirektör på kulturförvaltningen i pressmeddelandet.

Patrik Steorn tillträder tjänsten den 17 september 2020.


 

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Coronan knäckte Nefertiti – tvingas i konkurs

Klassiska jazzklubben har dragit publik sedan 1978. I mer än 40 år har jazzklubben Neferititi lockat sin publik med artister långt utanför landets gränser. Men nu har den tvingats i konkurs. "Coronan knäckte klubben", säger verksamhetschef Tomas...måndag 6/4 10:38

DEBATT

Pest eller kolera – eller corona

Tradition Tittar man i Göteborgs uråldriga journal kan man se att historiskt sett är corona långt från den enda pandemi som drabbat staden. Digerdöden, pest, smittkoppor och kolera står att läsa.lördag 4/4 16:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57