LIBERALERNA. Axel Darvik är i dag ledamot av kommunfullmäktige och 1:e vice ordförande Miljö- och klimatnämnden. Foto: Mostphotos & Liberalerna

Han blir nytt kommunalråd för L

Liberalernas nye kommunalråd blir 38-åringen Axel Darvik. "Det är ett viktigt uppdrag där jag vill förändra och göra så politiken kommer närmare göteborgarna", säger han.

  • Publicerad 16:22, 13 okt 2020

Efter 17 år som kommunalråd och gruppledare avgår Helene Odenjung (L) vid årsskiftet. Nu står det klart att Axel Darvik (L), 38 år, tar över posten.

Liberalernas gruppledare Helene Odenjung avgår

– Det känns jätteroligt och spännande. Det är ett viktigt uppdrag där jag vill förändra och göra så politiken kommer närmare göteborgarna, säger Axel Darvik.

Valet föll på Darvik trots att den mer meriterade Eva Flyborg, med bland annat 20 år i riksdagen, vann provvalet. Men partiets nomineringskommitté beslutade att nominera Axel Darvik till posten, och samtidigt meddelar Flyborg att hon inte kommer utmana Darvik när det formella valet hålls av partiets medlemmar den 19 oktober.  

– Jag är inte förvånad att jag blev nominerad. Det var detta jag hade hoppats på, så jag är mest glad, säger Axel Darvik.

Eva Flyborg blir vice gruppledare för Liberalerna i Göteborg.

Axel Darvik är uppvuxen i Frölunda men bor numera i Landala. Han blev politiskt aktiv som 19-åring och har efter det utbildat sig till civilingenjör. Sedan 2006 har han varit ledamot i kommunfullmäktige.

– I det här uppdraget tar jag med mig erfarenhet från att ha jobbat i näringslivet i snart tio år som entreprenör. Jag har också jobbat i skolans värld, även om det bara var som elevassistent och vikarie. Jag förstår miljön, samtidigt som jag naturligtvis har stor respekt för lärarkåren, säger Axel Darvik.

Vad skiljer ditt ledarskap från Helen Odenjungs?

– Jag tror på att ha flera starka profiler och att vi kommer jobba mer med moderna hjälpmedel för att få till en bra dialog med göteborgarna, så att vi kan få goda råd och kunna pejla av läget i vilka frågor som är viktiga.

Hur ser du på samarbeten med andra partier?

– I kommunpolitiken har vi ett litet alliansstyre. Det gör oss beroende av samarbete med andra grupper. Hos Demokraterna finns möjlighet att samarbeta med i de borgliga frågorna och även med andra partier. Sverigedemokraterna står längst ifrån oss, så något samarbete med dem ser jag inte. Däremot ska man lyssna även på dem i enskilda frågor.

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Musiken gav energi efter utmattningssyndromet

Lina Horner: "Musiken är som terapi för mig" Hösten 2019 blev Lina Horner sjukskriven för utmattningssyndrom. 2020 har hon kommit med både album och ep. "Musiken är som terapi för mig".måndag 26/10 14:10

KONSUMENT GÖTEBORG

"Håll inne med betalningen"

Konsument Vad gör man om fiberinstallationen försenas av en tvist? Eller om man köpt en ny hylla som man inte lyckas skruva ihop? Konsumentrådgivare, Cassandra Larsson har svaren. lördag 17/10 11:40

DEBATT

"Vem tycker att det är bra att fattiga dör tidigare?"

Debatt Den som lever sitt liv i rika Askim lever i genomsnitt 10 år längre än den som bor i Bergsjön. Den som är fattig, kortutbildad och arbetslös dör helt enkelt tidigare än den som är rik, högutbildad och har jobb. lördag 3/10 12:06

KRÖNIKOR

Axelsson: Det är mörkt för firande i oktober

Traditionsexperten om den traditionsfattiga hösten I vanliga fall avlöser de traditionella firandena varandra under årets olika månader men i oktobermörkret lyser de med sin frånvaro. söndag 25/10 11:52

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11