Vernissage. Stig Andersson ställer ut på Högsbo bibliotek. Foto: Gabriel Tjulander

Han bytte pennan mot penseln och blev konstnär

När Stig Andersson blev pensionär, la pennan på hyllan fann han penseln och upptäckte konsten. Nu ställer han ut på Högsbo bibliotek och hoppas att fler ska få upp ögonen för konsten.

  • Publicerad 10:41, 9 jan 2019

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Efter ett yrkesliv där han enbart målat med orden började han på ålderns höst testa akryl och pensel.

– Det kom som ett hugskott jag hade aldrig reflekterat över målandet innan, jag har ju alltid uppskattat konst och köpt konst i viss mån men så tänkte jag att jag skulle testa och tyckte det var väldigt roligt, berättar Stig Andersson.

Nu har han målat i snart tre år och hunnit med några utställningar. Från och med den första januari finns hans tavlor att se på Högsbo bibliotek. Stigs första utställning hölls i samband med Örgryte-Härlandas konstrunda där han som nybörjare fick tio tavlor sålda.

– Det var ju rena chocken och då blev man ju lite extra taggad till att fortsätta, säger Stig Andersson.

Möt konstnärerna i Långedrag du inte visste fanns

På Högsbo bibliotek hänger tavlorna i korridoren och är det första som möter en när man kliver in i lokalen. Här hoppas Stig kunna nå ut till personer som inte vanligtvis går på vernissage.

– Ställer man ut på ett galleri så kommer det ju bara personer som är intresserade av konst, här hoppas jag nå nya människor.

Stig målar mycket abstrakt och uppskattar starka färger och i en tavla kan man återfinna motiv som blivit ratade och övermålade under skapandeprocessen.

– När jag sätter mig och målar så har jag sällan en tanke om vad jag ska måla. Jag börjar i ett hörn och så får det växa fram efter hand, säger Stig Andersson.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG