Han ger Oliver en ny twist

Han är 12 år och har aldrig sjungit inför en stor publik. Nu är det dags för Mathias Graffner, som är en av tre pojkar som gör huvudrollen i "Oliver".

  • Publicerad 17:00, 5 sep 2019

Han är smutsig i ansiktet. Kläderna ser nötta ut. Men ansiktet är piggt och i ögonen anas ingenting annat än förväntan.

Det där med smutsen och kläderna är bara för föreställningen av "Oliver". Smink och kostym som tas bort och kläs av efter showens slut. Men pigg och förväntansfull, det är han, Mathias Graffner.

Lördag den 14 september har Göteborgsoperan premiär på sin stora musikalsatsning "Oliver", baserad på brittiske författaren Charles Dickens klassiska roman om tiggarpojken Oliver Twists liv i Londons slum.

69 barn på scenen

69 barn kommer stå på scenen. 30 per gång och då tillsammans med lika många vuxna aktörer. För när regissör Fredrik Benke Rydman slår till gör han det med mycket folk, stora gester, mycket dans och till grå ton signerad Frida Arvidssons scenografi.

Bland de 69 barnen kommer tre stycken grabbar att spela Oliver – Pontus Sköldberg, Viktor Werlenius och Mathias Graffner. Den är den sistnämnde Göteborg Direkt träffar vid pressvisningen av "Oliver".

Älskar att dansa och sjunga

En 12-årig grabb från Fjärås utanför Kungsbacka som egentligen hela sitt liv, så vitt han vet, har älskat att dansa och sjunga.

– Jag har sjungit i kör och spelat teater på kulturskolan. Det var mina föräldrar som fick höra att Operan sökte barn till "Oliver". När de frågade om jag ville söka tänkte jag att jag i alla fall kunde testa. Jag hade inga förhoppningar om att bli antagen, säger han.

– Jag har ju sjungit solo i kören. Men då inte för så många människor. Jag som dessutom har scenskräck. Men det kommer gå bra.

Fick besked i somras

Han var på besök hos sin mormor i Nyköping när beskedet kom i somras.

– Mamma ringde och sa att hon hade två besked. Ett dåligt. Ett bra. Det dåliga var att jag var tvungen att resa hem tidigare. Det bra var att jag fått rollen som Oliver. Jag grät när jag fick reda på det. Av glädje.

Sedan 22 juli har han och alla de andra i ensemblen repeterat för sitt uppdrag. Att det blev ett kortare sommarlov är inget som bekymrar Mathias Graffner.

– Jag hade redan gjort så mycket. Hälsat på farmor och varit i Frankrike. Dessutom brukar de sista veckorna av sommarlovet vara rätt så tråkiga.

Missar skolan

Inför premiären är det intensivt och Mathias Graffner erkänner att han missar skolan en del.

– Men mamma jobbar på min skola, så hon tar reda på vad det är jag missar. Jag är lättlärd, så det går bra, säger han.

Så då har du haft lätt för att repa in texterna till föreställningen?

– Ja, för det mesta.

Oliver

Är: En musikal av Lionel Bart efter Charles Dickens roman "Oliver Twist" som hade premiär i London 1960. Har premiär på Göteborgsoperan 14 september i regi av Fredrik Benke Rydman. På scen kommer 69 barn att agera i olika roller. 30 per föreställning. Bland dess de tre Oliver, som spelas av Mathias Graffnerm Pontus Sköldberg och Viktor Werlenius.

I rollerna: Finns bland andra Carolina Gustafsson, David Lundqvist, Åsa Fång, Tobias Ahlsell, Lars Hjertner.

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

DEBATT: "Vi vill att alla skall känna trygghet på sjön"

Kräver lagstiftning om båtkörkort för snabba båtar och vattenskotrar Vi båtorganisationer med drygt 300 000 medlemmar i Svenska Båtunionen, Svenska Kryssarklubben och Svenska Seglarförbundet vill se obligatoriskt båtkörkort för alla som framför båtar inklusive...torsdag 16/7 15:08

KRÖNIKOR

Tjulander: Göteborg Direkt går på sommarlov

Krönika När vi skålade in det nya året hade väl ingen kunnat ana vilken vår och sommar vi stod inför. Året som skulle bli det bästa... fredag 10/7 14:08

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11