Han grävde ner alligatorerna vid Korsvägen

Bertil Hallberg var inte mer än 15-16 år när han fick en märklig uppgift. Han skulle begrava tre döda alligatorer i grässlänten i Johannebergsparken. Nu, 95 år senare, finns det en chans att de kan hittas.

  • Publicerad 15:07, 17 mar 2018

När Pia Hallberg fick syn på artikeln i Göteborg Direkt om de nergrävda alligatorerna vid Korsvägen satte hon kaffet i halsen.

LÄS MER: Arkeologernas alligatorjakt vid Korsvägen

– Det står "enligt skrönan..." men det är ingen skröna. Det var min pappa, Bertil Hallberg, som grävde ner alligatorerna för 95 år sedan.

Att hon dessutom slog upp tidningen samma dag som hennes far skulle ha fyllt år var ytterligare ett sammanträffande.

Just nu pågår utgrävningarna av Johannebergs Landeri, som låg mitt i det stråk som utgjorde utställningsområde under Göteborgs jubileumsutställning. Mitt i parken låg Barnens paradis, som ett år senare flyttade in på Liseberg.

Det var där Bertil Hallberg, 15-16 år gammal, fick sommarjobb som föreståndare.

Alligator på köksbordet

Enligt Arkeologerna kom alligatorn Smajlet till jubileumsutställningen år 1923 med flera syskon. De hade köpts på postorder från en alligatorfarm i Florida, men efter bara en kort tid avled tre av syskonen

– Pappa gick då ut mitt i natten för att begravde dem i parken, men innan han gjorde det tog han med sig en alligator hem och la på köksbordet för att skrämma farmor. Det berättade hon ofta om, säger Pia Hallberg.

Smajlet flyttades senare till Sjöfartsmuseet, dit Bertil Hallberg ofta kom och hälsade på henne.

– Han var väldigt förtjust i Smajlet och tog ofta med oss barn dit. Han tyckte det var hans alligator. En gång fick jag en hel näve med gamla tänder hon tappat och de har jag kvar än i dag.

LÄS MER: Dinosaurien skräms på flykt – av Västlänken

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG