NOSTALGIKICK. Så beskriv Lars Hoffmanns debutroman Jag bor i Kortedala. Foto: Privat

Han hyllar 70-talets Kortedala

En nostalgikick. Så beskrivs Lars Hoffmanns debutroman Jag bor i Kortedala som ger läsaren en reflekterande kärlekshistoria från 1971. ”Jag tror en del läsare känner igen sig jättemycket”, säger författaren.

  • Publicerad 12:00, 15 dec 2019

Jag har varit noga för jag tycker om Kortedala.

Det skulle egentligen inte bli en roman. Men textsnutten som Lars Hoffmann skrev för omkring fem år sedan slutade inte att kalla på honom.

– Jag började undra vad som egentligen hände sen.

Den nyväckta lusten för att skriva och jakten på ett slut tog honom tillbaka till ungdomens hemvist.

Resultatet blev debutromanen Jag bor i Kortedala.

Berättelsen utspelar sig under sommaren 1971 och beskrivs som: ”En ömsint kärlekshistoria, om vänskap, musik och om en stadsdel dit spårvagnar gnisslar.”

Det handlar om Folke som råkar köpa en stulen skiva på en pub i centrala Göteborg. På hemvägen träffar han på en kille som har köpt samma skiva. Folke känner en tillhörighet till den okände mannen som han följer efter.

"75 procent är påhittat"

Trots att Lars Hoffmann i likhet med Folke – huvudpersonen – bodde i Kortedala i tjugoårsåldern, hade ett stort musikintresse och faktiskt köpte en stulen skiva på Blue peacock, är han noga med att poängtera att Jag bor i Kortedala är fiktion.

– Det är en roman och ingen självbiografi. Jag har hittat på personerna Folke, Marie Bengt och Roffe. Det finns saker som jag delvis varit med om men 75 procent är påhittat, säger han.

Samtidigt är de tidstypiska detaljerna utmärkande för boken.

– Jag har varit noga för jag tycker om Kortedala. Jag tror att en del läsare känner igen sig jättemycket. Boken är en nostalgikick har jag hört. Jag har nästan fått rensa bort detaljer för historien som ska berättas om ett kärleksförhållande, vänskap, musik och om en kille som känner som många ungdomar. Han undrar vad som ska hända i livet.

En utvecklingsroman kallade Lars Hoffmann boken från början. En läsare såg den som en kärleksroman.

"Som musik på låg volym"

Hursomhelst är det en reflekterande och stillsam historia, menar författaren.

– Jag bestämde mig tidigt att jag skulle skriva försiktigt, som att lyssna på musik på låg volym. Allt måste inte vara så himla dramatiskt, säger han.

Och som bevis på att det lilla men verkliga är spännande nog har även bokens omslagsbild – Elton John på Liseberg 1971 – en intressant historia.

– Jag letade länge efter en passande bild och lyckades till slut hitta fotot på Elton John och vem som tagit den. Hon var tyvärr död men då hittade jag fotografens son som sa att jag fick använda bilden. Den stämde så bra in i berättelse - Kortedalaungdomarna på konsert på Liseberg sommaren 1971.

Lars Hoffmann ...

... är 68 år och uppvuxen på Pellerins margarinfabrik i Olskroken. I tolvårsåldern flyttade han till Kortedala. Numera bor Lars utanför Alingsås.

Vi är GBG