Att känna klimatångest är något som många av oss gör. För Ronny Fritsche blir arbetet med trädgården i Hildedal ett sätt att motverka den känslan.

– Att tydligt se resultatet av sina ansträngningar är något väldigt tillfredsställande. Det gör man kanske inte på ett lika direkt sätt när man källsorterar.

När Ronny Fritsche i december 2018 flyttade in i huset i det lugna grannskapet var det en mer traditionell radhusträdgård som mötte honom.

– När jag kom hit var det bara en välklippt gräsmatta här. Då hade jag svårt att föreställa mig hur jag skulle kunna förändra platsen till något som skulle gynna mig, men även den biologiska mångfalden.

Ronny beskriver sig som en amatör med trädgårdsarbete som sin stora hobby. Första sommaren började han att anlägga en köksträdgård som skulle förse honom och fyraårige sonen Ossian med närproducerade grödor.

Efter tre somrar är nu trädgården indelad i flera olika "rum". Bland annat en örtträdgård, ett mindre växthus tillverkat av gamla fönster och en surjordsrabatt med inhemska arter som olika blåbärssorter. Till och med en liten damm åt grodor, fåglar och insekter.

– Det visuella är viktigt för mig och något jag lägger tid på. Jag vill motverka känslan av att allt är uppdelat i fyrkanter.

Mellan "rummen" växer gräset fritt. Och genom det ängslika fältet slingrar en stig där Ronny slagit gräset med lie. Så även om det initialt ser ovårdat ut förstår man snabbt att det ligger en tanke bakom.

– Jag har funderat på om jag skulle sätta upp en skylt som förklarar varför det ser ut så här. Mest för att inte tjuvar ska tro att jag är bortrest. Grannarna vet redan vad det är jag håller på med.

För en god kontakt med grannarna är A och O menar Ronny. Han vill inte rikta några pekpinnar mot de som klipper sina gräsmattor.

– Man kan ha en välordnad trädgård och kanske bara lämna någon yta där det får växa lite mer fritt tänker jag.

Organisationen Rikare trädgård har nu valt att uppmärksamma Ronny Fritsche för hans trädgård.

– Min vision är att det ska bli norm att ha en trädgård som gynnar den biologiska mångfalden. Och gärna inspirera till att det inte behöver ta så mycket tid eller kosta så mycket.