Jubilar. Torsten Andersson fyller 90 år och Önnereds hamn, som han var med och la grunden till, firar 40. Foto: Gabriel Tjulander

Han rodde stora projektet i hamn

40 år har gått sedan Önnereds hamn invigdes 22 juni 1979. Torsten Andersson, en av de som grundade hamnen, blickar tillbaka på åren som gått.

  • Publicerad 06:31, 24 aug 2019

Torsten Andersson. Foto: Gabriel Tjulander

Torsten Andersson var en av de som var med och la grunden till Önnereds hamn. I år firar hamnen 40 år och Torsten 90.

Året var 1970 när Torsten flyttade in i huset i Önnered där han fortfarande bor i dag. Med ett stort intresse av båtlivet med sig började Torsten jobba för att Önnereds hamn skulle byggas.

Båtlivet. Torsten Andersson ritade sin egen båt. Foto: Gabriel Tjulander

Stormen 1969

Hösten 1969 har kommit att kallas orkanhösten där södra och västra Sverige drabbades hårt. Stormen orsakade allvarliga skador på bebyggelse och telenät och många hamnar längs Västkusten förstördes. De totala skadorna skulle kosta cirka 500 miljoner kronor, i den tidens penningvärde. Tio dödsoffer krävdes.

– Stormen orsakade kraftiga vattenhöjningar som lyfte bort bryggor och många hamnar i Göteborg drabbades, berättar Torsten Andersson.

Så när idén om att bygga en hamn i Önnered presenterades för kommunen var det en av flera faktorer som talade för att det skulle bli av. En annan var den då som nu stora efterfrågan på båtplatser.

Stor erfarenhet

Torsten samlade ett gäng personer från området som blev drivande i byggandet av hamnen. Men dåvarande Önnereds egnahemsförening motsatte sig projektet på oklara grunder.

– Det gick så långt att de, bakom ryggen på oss, lämnade in ett eget förslag på att bygga en mindre hamn till kommunen. Men vår kontaktperson på fastighetskontoret kontaktade oss och berättade det och bad oss att komma överens, säger Torsten Andersson.

Efter att egnahemsföreningen bytt styrelse landade det tillslut i Hynde Kullarnas båtlags förslag de som senare skulle komma att bli Önnereds båtlag, där Torsten och de övriga drivande ingick.

Gruppen på omkring tio som Torsten hade samlat ihop bestod av personer som satt på stor kunskap om hur man angör en hamn med allt vad det innebär.

– Vi hade, arkitekter och vattenbyggare så tack vare det blev det väldigt billigt, både för oss och kommunen, till skillnad från om vi hade behövt ta in olika dyra konsulter. Totalt kostade hamnen cirka 1,5 miljoner att bygga, säger Torsten.

Många har gått ur tiden

I dag är det få av de som var med och la grunden för hamnen som finns kvar i livet. Torsten är en av dem och om några månader firar han sin 90-årsdag.

– Ja "uschane mig" vi är så få kvar. Men jag vill tacka alla som var med och bidrog till byggandet av Önnereds hamn, säger Torsten.

Jubilar. Önnereds hamn firar 40, sommaren 1979 invigdes den. Foto: Gabriel Tjulander

Vi är GBG