Valet. Foto: Markus Andersson

Han röstar för att stoppa ombildningarna

Ombildningar till bostadsrätter är en het valfråga. I hyrestäta Haga har Alliansens politik fått känslorna att koka. Hundratals hyresgäster har ansökt om att få köpa sina lägenheter. Samtidigt växer motståndet bland grannarna.

  • Publicerad 05:30, 2 maj 2022

Vad har jag för val?
Var ska jag bo?

Ombildning. Ombildningarna av Göteborgs hyresrätter är en het fråga i det kommande kommunvalet för Christina Abrahamsson. Foto: privat

Så här bor politikerna

Axel Darvik (L) i bostadsrätt i Centrum

Axel Josefson (M) i bostadsrätt i Centrum

Daniel Bernmar (V) i radhus i Sävedalen

Emily Bönfors (C) i radhus i Hovås

Jonas Attenius (S) i villa i Torslanda

Karin Pleijel (MP) i radhus i Kviberg

Martin Wannholt (D) i villa i Hovås

Elisabet Lann (KD) hyresrätt i Bö, privat fastighetsägare

Jörgen Fogelklou (SD) bor i hyresrätt i Askim, Stena Fastigheter

Teysir Subhi (FI) hyresrätt, inte allmännyttan, i Hisings Backa

Visa merVisa mindre

Sedan beslutet fattades i kommunfullmäktige i oktober är det ingen som vet hur många nya bostadsrättsföreningar som har bildats.

Allmännyttan kan bara svara på hur många föreningar som nått målet med 70 procent positiva hyresgäster, vilket krävs för att kunna lämna in en ansökan.

När bostadsbolagen fick frågan i december hade bara en enda begäran kommit in från stadsdelen Haga.

Den siffran har vuxit till sju nybildade bostadsrättsföreningar med hundratals hyresgäster som vill köpa sina lägenheter.

GÖTEBORGDIREKTS VALBEVAKNING 2022

Men i samma takt som köplusten växer hos vissa, har oron ökat hos andra. Många boende i Haga vet med sig att de aldrig skulle ha råd att
köpa sin bostad. Andra är principiellt emot en utförsäljning av allmännyttans fastigheter.

Het valfråga

– Bostadsfrågan påverkar absolut hur jag ska rösta i valet. Jag har redan bestämt mig för ett parti som står för att bevara hyresrätten, säger Christina Abrahamsson, som bor i Haga och är medlem i nätverket Stoppa Ombildningarna.

Stressig situation

En annan orolig Hagabo är Thomas Andersson. Han har bott i sin lägenhet i 30 år och känner sig väldigt stressad över situationen.

Som många andra har han fått en lapp i brevlådan från grannarna som har bildat en bostadsförening. Nu sonderar de, tillsammans med en konsultfirma, terrängen i kvarteret.

Är du intresserad av att köpa din lägenhet?

– Jag fyller 65 år i höst. Det finns ingen bank som lånar ut fyra miljoner kronor till mig, säger han.

Thomas Andersson är inte bara orolig för egen del. Han tycker att hela den politiska strategin bakom ombildningarna är en dålig idé. Framförallt för att allmännyttan kommer att säljas ut till privatpersoner för ett rabatterat pris.

– Varför ska enskilda personer göra stora vinster på något som är göteborgarnas gemensamma egendom? undrar han.

Röstar emot

Nu hoppas Thomas att ett politiskt maktskifte ska sätta stopp för ombildningarna. Om Alliansen förlorar valet i höst, kanske han vågar se framåt och älska sitt Haga igen.

– Jag vill inte bo kvar som hyresgäst om fastigheten förvandlas till en bostadsrätt. Men vad har jag för val? Var ska jag annars bo?

Allmännyttan: många vill köpa sin bostad

Bostadsbolaget har fått in fem ansökningar om ombildningar i Haga, två i Järnbrott, en i Vasastan och en i Guldheden.

Familjebostäder har fått in en fråga från Majorna och en från Fiskebäck.

Poseidon har tagit emot två förfrågningar från bostadsrättsföreningar i Haga, samt från en i Bagaregården

Gårdstensbolaget har inte fått in några förfrågningar alls.

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Hon gillar våldsamheter i Göteborgsmiljö

Nöje I slutet av 2021 kom debutromanen, thrillern "Syndoffer" i Göteborgsmiljö. Nu är Jeanette Bergenstav aktuell med sin andra bok i serien om journalisten Jennifer Sundin.måndag 3/10 13:59

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Västra Götalands arbetsgivare borde skryta om tjänstepensionen

Debatt 27 september - Tjänstepensionens dag Nio av tio tycker att det är viktigt att arbetsgivaren erbjuder tjänstepension när de byter jobb – ändå nämner få arbetsgivare det i sina anställningsintervjuer. De arbetsgivare i Västra Götaland som...tisdag 27/9 13:00