Han sätter Angereds hjältar i fokus

Fotografen Bertil Håkansson har bott i Hammarkullen i 25 år. Nu delar han med sig av kärleken till förorten och människorna som lever i den. I utställningen Hjältarna i Angered syns artister, idrottare, politiker och en tupp.

  • Publicerad 14:21, 26 mar 2021

Om det finns något gemensamt hos personerna på porträtten är det att de alla gör bra grejer

Meningen var först att porträttera kända människor från Hammarkullen. Men sångerskan Laleh svarade inte i telefon. Därför beslöt sig fotografen Bertil Håkansson att tänka ett varv till. Varför skulle utställningen bara handla om berömdheter när det fanns så många andra som gör bra saker?

– Det bor fantastiska människor runt om i hela Angered. Jag bestämde mig för att utvidga projektet, berättar han.

Arbetet med utställningen har tagit ett år. Nu är fotografierna färdiga att hängas upp på spårvagnstationen i Hammarkullen. På väggarna utmed den långa rulltrappan presenteras 16 hjältar från förorten.

– Men eftersom det är svårt att hinna titta ordentligt i rulltrappan finns det fler bilder på personerna nere på hållplatsen. Plus några rader som beskriver var och en, säger Bertil Håkansson.

Juliana och Gustav

Galleriet av människor är en heterogen berättelse, kärleksfullt återgiven av fotografen. Här finns bilder av en politiker, ungdomsledare, musiker, författare och en präst.

På affischen som gör reklam för hela paketet poserar Juana Baltazar med tuppen Gustav stadigt i sin famn. Bertil berättar att Gustav är den mest berömda av de två på bilden. Tuppen väcker hela grannskapet varje morgon när han ger hals.

– Juliana Baltazar kommer ursprungligen från Guatemala. Förra året blev hon färdig sjuksköterska och nu arbetar hon med covidpatienter på Sahlgrenska, säger han.

Känd från Hammarkullen

Några riktigt stora kändisar är fortfarande med, även om Bertil avvikit från den ursprungliga planen. Bland annat längdhopperskan och OS-löftet Khaddi Sagni, fotograferad under ett träningspass, samt skådespelaren Tuva Jagell som nominerades till en guldbagge för sin roll i filmen Pojkarna.

– Det är ofta en fokusering på det negativa som också händer i Hammarkullen. Men jag vill visa upp den goda sidan. Om det finns något gemensamt hos personerna på porträtten är det att de alla gör bra grejer, säger Bertil Håkansson.

Öppnar 31 mars

Fotoutställningen Hjältarna i Angered visas på spårvagnshållplatsen i Hammarkullen

Från 31 mars till 16 maj

EM-medaljör. Khaddi Sagnia från Hjällbo tog nyligen brons i inomhus-EM i längdhopp. Foto: Bertil Håkansson