Han ser vitsen med häst i Kortedala

Kortedalahästen är ett resultat av en ordvits, färgkombinationen på spårvagn 6 och lusten för konsthantverk. Nu visas David Löfbergs lokalpatriotiska verk i en utställning i skyltfönstret på Kortedala bibliotek.

  • Publicerad 15:48, 29 jan 2021

Kompisar har skojat lite med mig apropå debatten om kulturell appropriering och några Dalmasar i exil här i Göteborg tycker det är lite roligt.

David Löfberg, musiker och konstnär. Foto: Privat

”Kortedalahästen – den självklara symbolen för Kortedala – är gjord i trä, till formen snarlik en dalahäst, men med omisskännliga drag av sexans spårvagn, Kortedalas egen järnhäst."

Ingen beskriver Kortedalahästen bättre än skaparen själv, David Löfberg.

– Själva idén bygger på en ordvits från början. Samtidigt tycker jag att det finns något lustfyllt kring spårvagnarna och färgerna. Jag känner mig dragen till estetiken, speciellt spårvagn sex tycker jag har en vacker kombination med den blåa nyansen och det orangea.

David Löfberg är främst musiker – med Midnattsorkestern som huvudprojekt – men har under de senaste åren ägnat mer tid åt konst och även fått upp ögonen för konsthantverk.

– Jag känner en lust när det gäller konsthantverk och att jobba med trä, vilket jag inte har gjort tidigare. Jag har försökt ta reda på hur hantverket med dalahästar går till. Hur man täljer, putsar, målar och doppar i klarlack.

Vad säger folk i Dalarna om dina hästar?

– Kompisar har skojat lite med mig apropå debatten om kulturell appropriering och några Dalmasar i exil här i Göteborg tycker det är lite roligt.

Han berättar att det finns en historia, uppdiktad förstås, om hur om Kortedalahästen först förekom i neanderkortedalarnas grottmålningar och så småningom spred sig norrut med järnvägen och blev en förlaga till den traditionella kurbitsmålade dalahästen.

Inspiration från sagovärldar är inget nytt utan återfinns i såväl David Löfbergs tonsättning som i hans konstutövande.

Burkspårvagn. Foto: David Löfberg.

Mjölkpakethus. Foto: David Löfberg.

Mjölkpakethus och burkspårvagnar

Han är ursprungligen från Lund men har bott i Göteborg i närmare 15 år varav majoriteten av tiden i Kortedala. En plats som ligger honom varmt om hjärtat.

–  Kortedala är speciellt som Göteborgs första förort. Det kan vara problematiskt med förorter ibland men tanken bakom är väldigt fin. Jag tycker man bör arbeta i den riktningen och ta vara på det som är positivt i en förort, att det är nära naturen och hur det är uppbyggt, arkitekturen med biblioteket i centrum, säger han.

Utställningen, som också innehåller mjölkpaketshus och burkspårvagnar, gjorda av ölburkar som är målade och bearbetade, visas i skyltfönstret på Kortedala bibliotek.

– Jag hoppas att den ska uppskattas av alla åldrar och inspirera alla till att skapa och använda sig av återvunnet material.

David Löfberg

Är: Tonsättare, musiker och konstnär. Leder ensemblerna Midnattsorkestern och David Löfbergs Oktett. Pianist i bl.a Cats & Dinosaurs.

Bakgrund: Född i Lund 1976 och sedan 2007 bosatt i Göteborg.

Aktuell: Med två utställningar:
Kortedalahäst, digital vernissage fredagen, 29 januari klockan på Kortedala biblioteks och Bergsjöns kulturhus Facebooksidor. Utställningen, pågår till och med 31 mars i Kortedala biblioteks skyltfönster på Kortedala torg.

Verket insekter visas i en samlingsutställning på Stenungsunds konsthall 16/1-7/2.

Visa merVisa mindre

Krönikor

Vem tar ansvar när framtidens byggstenar faller?

Krönika Analys. GöteborgDirekts reporter om skolgranskningen En lärare i grundskolan, som valt att ägna sitt yrkesliv åt barnen, som lägger grunden för deras framtid, går till jobbet med en klump i magen… måndag 31/5 11:25

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Bilar, bilar och mer bilar

Debatt Replik: Bilar i centrum Det finns ett ökat intresse för att ta sig fram med elsparkcykel, elcykel och cykel som alternativ till privatägd bil… fredag 11/6 16:00