Han startar klubb för gröna bilister i Göteborg

Han är vd för bilföretaget Lynk & CO, men är allt annat än en traditionell bilhandlare. Genom annorlunda tänk vill Alain Visser skapa framtidens bil – som man delar med vänner.

  • Publicerad 13:10, 30 jan 2021

Unga i dag vill ha mobiltet och inte vara tvungna att binda upp sig.

Alain Visser har redan skapat uppmärksamhet i Göteborg. Eller... kanske inte så mycket han i egen hög person, som bilen han kör. Innan Lynk & CO:s bilar finns på gatorna har han en som han stolt kör med.

– När jag parkerar kommer det alltid fram människor som vill titta eller ställa frågor, säger han nöjt.

Han är den 57-årige belgaren som jobbat inom bilindustrin i hela sitt liv.

Utmaning

Men utmaning att lotsa Lynk & CO:s produkter mot framtiden är något helt nytt. Bilmärket är ett varumärke utvecklat inom ramen för Geely där de första produkterna är framtagna av det med Volvo Cars. Märkets första modell, Lynk & Co 01 presenterades i oktober 2016. Men kommer först i vår att synas på gatorna i Göteborg, om man inte räknar Alain Vissers bil eller huvudsponsringen till Göteborgs filmfestival som ett slags peepshow av produkten, där festivalen har ett antal bilar till sitt förfogande.

Alain Visser är bekant med Göteborgs gator och trafikproblematik sedan några år. För innan han hoppade på Lynk & CO-färden var det rollen som försäljningschef på Volvo han innehade.

Med sin nya produkt vill han skapa något för framtiden och då handlar det inte först och främst om att äga en bil, utan att dela den med andra. En utmaning för en bransch som är konservativ.

– Jag har varit i bilbranschen i hela mitt liv och den har inte förändrats.

Pionjäranda

Så i sann pionjäranda satsar därför Lynk & CO på en klubb med medlemskap där man kan kliva in för en drink, få ta del av en bil att köra, men också kliva ut därifrån med barstolen man suttit på.

– Allt här är till salu, skapat för att vara coolt och med en tanke på att det ska vara hållbart, säger Alain Visser och sveper med handen över allt från kläder, skidglasögon, skateboard och toalettpapper.

I lokalen på Ekelundsgatan, en gång ett tryckeri, finns ett antal mötesrum. Allt för att skapa både business och pleasure. Där finns till och med en lönndörr till en bar med en baktanke om att skapa möten i annorlunda miljö.

Takterrass

Den musikälskande Alain Visser blir förtjust då jag berättar att på baksidan av huset, nere på Magasinsgatan, låg en gång rockklubbarna Errols och Magasinet där bland andra belgiska TC Matic spelat. Han öppnar bakdörren i lokalen, bredvid där det enda exemplaret av Lynk & CO står. Dörren vetter mot trapphuset där Kitas gymnasium har sina lokaler på just Magasinsgatan.

– Vi har planer på att använda takterrassen för vår klubb och träffade rektorn för skolan. Han var ytterst trevlig, tillmötesgående och väldigt avslappnat klädd. Inte alls som de stränga rektorerna jag har varit van vid i Belgien.

Men att skapa ett kommersiellt intresse för en ny bil genom en klubb, medlemskap och delat ägande… det låter ju både djärvt och galet, men kanske också nödvändigt…?

– Jag är glad att du la till det där sista. För det här är en bransch som behöver en förändring.

Han viftar med sin smartphone och menar att den utvecklingen som skett där på fem år vida överglänser bilarnas.

– I de studier vi har gjort har vi sett att omkring tio procent av dagens bilköpare i Europa är redo för något annorlunda och vill inte vara bilägare. Tio procent kanske inte låter mycket. Men det är ändå en del. Unga i dag vill ha mobiltet och inte vara tvungna att binda upp sig. Det är där vi kommer in.

Alain Visser

Är: 57 år. Har en masterexamen från Universitetet i Antwerpen och en MBA från Duke University i North Carolina, USA. Inledde 1987 sin karriär hos Ford i Belgien. Arbetade därefter på olika ledande poster inom Ford Europa. Blev 2004 styrelseledamot för Opel. 2012 började han som Vice President Sales Operations inom Marketing, Sales and Customer Service på Volvo Cars. I juli 2013 tog han över rollen som Senior Vice President Marketing, Sales and Customer Service. Sedan 2016 har han ansvaret för Lynk & CO, ett systerbolag till Volvo. Den första bilen, som presenteras i Europa i april 2020, är i ett samarbete med Volvo Cars.

Bor: I Hovås.

Visa merVisa mindre

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Det gäller när du handlar av Amazon

Konsument Konsument Har du köpt ett padelracket från Amazon men varan är defekt? Cassandra Larsson reder ut vad som gäller. tisdag 23/2 16:42

Debatt

Miljöpartiet: "Hedersvåldet lever kvar"

Debatt Fadimedagen 21 januari Det är nu 19 år sedan Fadime Şahindal mördades av sin egen pappa. Hon hade under många år med stort mod kämpat för den frihet som många tar för given. torsdag 21/1 14:20