Han tar Banksy till Göteborg

Den hemlighetsfulla gatukonstnären och aktivisten Banksys konst går nu att skåda i Göteborg. Konstnären själv tar avstånd från utställningen som visar drygt 80 av hans omtalade verk. Göteborg Direkt har träffat Steve Lazarides, dokumentärfotograf och Banksys tidigare medarbetare som står bakom utställningen – The Art of Banksy.

  • Publicerad 17:30, 10 maj 2019

Utställningen fokuserar på åren mellan 1997 och 2008, vad får besökarna se?

– Det en blandning av Banksys originalmålningar på duk, skulpturer, litografier och flyers. För mig är hans tidiga screenprints mest betydelsefulla för de visar hans ambition att göra billig konst för alla.

Dina fotografier från när ni arbetade tillsammans visas också, vad betyder dem?

– Fotona ger en djupare bakgrund till Banksys konst och hur han arbetade. Jag tog bilder i en tid innan alla hade mobilkameror och delade allt i sociala medier. Mina bilder är det enda som är kvar av vissa av Banksys installationer eftersom mycket har försvunnit eller tagits ner.

Du och Banksy bröt kontakten för omkring tio år sedan och han har uttryckt på sin hemsida att han inte står bakom den här och liknande utställningar. Varför väljer du att göra det ändå?

– Av flera anledningar. Det är inte en Banksy-show utan en utställning om Banksys konst. Folk över hela världen har gjort honom till en folkhjälte och jag tycker att de har rätt att se hans verk. Hans konst borde egentligen vara på ett museum, men den världen är inte intresserad.

Banksys verk har ofta ett politiskt budskap, varför har han blivit så populär?

– Konst kan ofta vara lite skrämmande och svår att förstå. Banksys verk är istället inkluderande och lätt att ta till sig. Han kokar ner komplexa politiska budskap till enkla bilder med humor. Banksy får folk att känna att han är en av oss.

Girl with Balloon. Flera av Banksys motiv återkommer på olika ställen. Foto: Steve Lazarides

På vilket sätt har gatukonsten förändrats genom Banksy?

– Det startade på 70-talet i New York och när Banksy sedan började var det inte bara han utan en större rörelse. Jag tror att mycket hänger ihop med att internet kom då och plötsligt fick gatukonstnärer en global plattform att visa upp sina verk på och den blev mer accepterad.

Vad betyder gatukonsten i samhället?

– Den betyder olika saker på olika platser. Det finns personer i Afghanistan eller i Syrien som riskerar livet genom att måla ett litet budskap på en vägg. Andra ställen i världen har stora väggmålningar som dekoration. Jag föredrar de som taggar eller målar på svårtillgängliga ställen för att få fram ett budskap som faktiskt betyder någonting.

Finns det några oupptäckta Banksy-målningar?

– I början av 2000 målade han ett underjordiskt garage på den schweiziska ambassaden i London. Där är säkert omkring 15 verk som i stort sett ingen har sett eftersom ingen kommer in på ambassaden. Annars vet jag inte... många målningar på gator och byggnader har tagits bort eller blivit övermålade.  

Varför är Banksy så hemlig, kommer han någonsin att avslöja sig?

– Från början var det för att gömma sig från polisen när han var ute och målade men sen blev det hans grej. Jag kan ju inte riktigt svara för Banksy.

Så det är inte du som är Banksy?

– Nej och jag tror egentligen inte någon vill veta vem han är. Han har blivit en folkhjälte och människor vill ha myten inte sanningen.

Hemlig. Foto: Steve Lazarides

The Art of Banksy.

Var: Galleri Fredstan i Göteborg.

När: 11 maj till 25 augusti 2019

Banksy

Banksy är pseudonym för en anonym brittisk graffiti-konstnär, politisk aktivist, filmregissör och målare.

Han är känd för sina satiriska och subversiva graffitimålningar som görs i en distinkt stencilstil.

Ofta är hans verk politiska eller sociala kommentarer som han målar på toaletter, gator, väggar, gatuskyltar och broar.

Han har bland annat målat på den 68 mil långa muren som Israel byggt mellan Israel och Västbanken nio olika motiv. Det gemensamma för dem är att de på något sätt visar öppningar i muren eller möjlighet att ta sig igenom, förbi eller över muren.

Ett av Banksys senare tillslag skedde på Sothebys i höstas, då en målning både såldes och strimlades framför publikens ögon. I samma sekund som auktionistens klubba föll, skedde en numera världsberömd konstperformance.

Källa: Wikipedia/Art of Banksy

Visa merVisa mindre

Girl with Balloon. Foto: Lina Isaksson

Krönikor

Axelsson: "Vi måste hålla på våra traditioner"

Krönika Tradition Julen är en härlig högtid och tradition men det finns de som önskar att julen börjat tidigare och varat längre. De som tjänar pengar på den. Men börja inte tumma på julen för tidigt. lördag 9/10 16:30

Konsumentfrågan

Kan jag reklamera min frisyr?

Konsument Konsumentfrågan. Kan man reklamera en frisyr man inte är nöjd med, måste man släppa in målaren mitt i vintern och får fotbollsskolan kräva betalning i efterhand? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut.tisdag 9/11 16:36

Debatt

"Stärk välfärden rättskedjan och klimatomställningen"

Debatt Politik. Socialdemokraterna inför partikongressen. Sverige och Göteborgsregionen har stora utmaningar. Välfärden – vår gemensamma vård, skola och omsorg – måste bli starkare, tryggheten måste öka och en radikal klimatomställning genomföras. måndag 1/11 13:21