Han vill att livet efter döden ska spela roll

Prästen Tobias Hadin är aktuell med sitt nya zombierollspel "Skjut dom i huvudet". Det utspelar sig i ett dystopiskt Göteborg där en allvarlig smitta brutit ut. Moralfrågor och överlevnad varvas om vartannat.

  • Publicerad 17:15, 25 apr 2021

Den grafiska delen av spelet var på något sätt utgångspunkten, och allt eftersom skrev jag historien.

Positiv respons. Tobias Hadin är glad över den respons som han fått efter att hans rollspel "Skjut dom i huvudet" kom ut. Foto: Lovisa Hansson

Tobias Hadin hälsar välkommen i Mariakyrkans lokaler i Hammarkullen, hans hemförsamling och området han bott i sedan han flyttade till Göteborg 2009. Kyrkans lokaler är slitna, nedgångna och byggdes på 1970-talet.

– Det är en klassisk 70-tals kyrka med en massa vitt tegel, men den är utdömd och ska rivas snart, berättar han.

Tobias Hadin växte upp i Herrestad, Uddevalla och kände redan i unga tonåren en dragning till det kyrkliga livet, ett inre kall. I 20-årsåldern flyttade han till Umeå och pluggade teologi. Efter prövningar, prov och kurser blev han prästvigd vid Göteborgs stift sex år senare.

Om man kastar en kvick, och fördomsfull blick på Tobias hade det varit svårt att föreställa sig honom som präst.

– Det var egentligen ingen spikrak väg till att bli präst för min del. Jag hade andra tankar också. Kanske fritidsledare eller lastbilschaufför. Men kyrkan fanns alltid där för mig under hela min uppväxt, säger han.

Rollspel och zombies

Något annat som varit med sedan barndomen är rollspel.

I början på maj förra året lade Tobias upp sin egen rollspelsidé på Kickstarter, internetplattformen där man kan samla medel till olika projekt genom gräsrotsfinansiering. I slutet på maj hade han fått in närmare 130 000 kronor, en bra bit över det uppsatta målet.

– Det känns helt overkligt, jag har hållit på med rollspel sedan jag var tio år och alltid älskat gamla zombiefilmer. Därför kändes det naturligt att spelboken skulle ligga i ett VHS-fodral för att få samma känsla som när man hyrde zombiefilmer som ung, säger han.

Släpptes 22 mars

"Skjut dom i huvudet" har ett fritt spelläge i sann gör-det-själv anda. Vilket betyder att bakgrundshistoria, stadsdelar, karaktärer och spelöppningar blir vad du som spelare gör det till. Tanken är att man ska få stor frihet att väva in sin egen inspiration, fantasi utan att för många regler står i vägen för spelets gång.

Makabert

Han är medveten om att det kan uppfattas som makabert och märkligt att en präst gör ett våldsamt rollspel om levande döda.

– I gammal kristen konst finns rätt så makabra element. Man kan dra kopplingar till "memento mori" – tänk på döden, som står på skyltar över ingångar till kyrkogårdar. Du kan blunda för det om du inte vill tänka på döden, men om du i ett rollspel har en zombie framför dig, så måste du agera och tänka till.

Tobias Hadin

Ålder: 37 år.

Familj: Hustrun Johanna och sönerna Otto och Henok.

Bor: Lägenhet i Hammarkullen.

Sysselsättning: Präst, aktuell med rollspelet "Skjut dom i huvudet" samt podden "Dålig liturgi dödar" tillsammans med Kristoffer Lingvall.

Intressen: Levande rollspel och träffa vänner.

Topp tre zombieskildringar:

1. Dawn of dead, originalet från 1978

2. Shaun of the dead, från 2004

3. Fist of jesus, kortfilm från 2014, Jesus och Judas dödar zombies.

Visa merVisa mindre

Rollspel...

...är en typ av sällskapsspel där spelarna gestaltar karaktärer och tillsammans med en spelledare bestämmer hur spelet ska gå vidare.

Skjut dom i huvudet: Själva spelet utspelar sig i Göteborg 15 år framåt i tiden, en allvarlig smitta har brutit ut och naturkatastrofer härjar omkring. Spelet kretsar kring överlevnad, moralfrågor och karaktärers utveckling.